Sobota 6. července 2024, od 07:00 bude sloužit směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Vánoční svátky v Česku byly pro hasiče náročnější, vyjížděli hlavně k technickým zásahům

Během vánočních svátků zaznamenali hasiči letos historicky nejvíce zásahů. Důvodem byla nepřízeň počasí, nejprve sněžení a silný vítr, postupně pak prudké oteplování a zvedající se hladiny řek.

Odstraňovali jsme popadané stromy na silnicích a železnici, ale také jsme čerpali vodu, stavěli protipovodňové zábrany, na několika místech pomáhali s evakuací a monitorovali jsme hladiny řek. Ve více než polovině událostí pomáhaly dobrovolné jednotky. Pomáhali jsme u 3 706 událostí, což je historicky nejvíce během vánočních svátků.

Počet požárů byl průměrný ve srovnání s předchozími vánočními svátky. Nejvíce požárů během svátků evidujeme na Štědrý den. Večer 24. prosince vyjížděli pražští hasiči ke dvěma požárům u Vánočního stromku, kde iniciátorem požáru byla prskavka. Co výrazně změnilo statistiku, to jsou tzv. „technické zásahy“, tedy právě pomoc v souvislosti s nepřízní počasí.

Typicky vánočních požárů tak bylo v Česku jako v loňských letech. Nejvíc jich bylo v Praze, kde prskavka způsobila požár ve dvou případech a v jednom za požár mohla svíčka na vánočním věnci. Hasiči v této souvislosti upozorňují na riziko vzniku požáru vánočního stromku i po vánocích. Stromky začínají být suché a riziko je tak ještě větší.

Přečtěte siŠtědrý den v Česku byl pro hasiče převážně ve znamení technických zásahů, nechyběly “vánoční” požáry způsobené nedbalostí
Sdílet