Sobota 6. července 2024, od 07:00 bude sloužit směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Počet zásahů na Boží hod byl stále velmi nadprůměrný

25. prosince pomáhali hasiči u 1173 událostí. Z toho nejčastějším typem pomoci byly technické zásahy (1058). Pomáhali se stavěním hrází, odčerpáváním vody, ale také opět odstraňovali popadané stromy na silnici a železnici. Oproti průměrnému dni bylo technických pomocí čtyřnásobně víc.

V souvislosti se zvýšenou hladinou řek potápěči asistovali u zavírání vrat Čertovky v Praze. Potápěči museli být pod vodou dlouho. Nejdelší pobyt jednoho potápěče byl 210 min. Na dně bylo velké množství skleněných střepů, o které si potápěči prořezali rukavice a do obleků jim tekla studená voda. Vrata Čertovky nakonec byla úspěšně uzavřena za asistence našich potápěčů.
Přečtěte siPotápěči čistí kolejnici vrat Čertovky v Praze
Na Jihlavsku v Mrákotíně 25. prosince čtyři jednotky provedly evakuaci 40 osob z ohrožených domů pod hrází rybníka Řibřid, kde hrozilo protržení hráze. Hráz byla pomocí bagru a kamení stabilizována. Dále byla dále po toku zjištěna hrozba protržení Hamerského rybníka. V obci Krahulčí, části Papírna, jsme evakuovali 9 osob. Hráz rybníka je za použití bezmála 300 tun kamene stabilizovaná. Situaci na místě posoudil také odborník na bezpečnost vodních děl. Všech 49 evakuovaných osob se mohlo ještě tentýž den vrátit zpět do svých domovů. U události zasahovalo celkem 19 profesionálních a 14 dobrovolných hasičů.
Přečtěte siV Mrákotíně na Jihlavsku došlo k narušení hráze rybníka, desítky osob musely být evakuovány

V Kolíně na Boží hod Vánoční dvě jednotky hasičů likvidovaly požár kuchyňské linky a digestoře, který vznikl od spálených potravin. V bytě byly 2 zraněné osoby, které byly předány do péče Zdravotnické záchranné služby a celkem 25 osob bylo evakuováno. Škoda způsobená požárem je 100 tis. Kč.

Také dnes od rána čerpají hasiči vodu, čistí vodoteče a propustky, aby se koryta řek neucpávala naplaveninami. Jsou v terénu také za účelem monitoringu vodních toků. Aktuálně evidují vyšší počet pomoci v souvislosti s vysokou hladinou řek Labe, Sázava, Jizera, Morava a Svratka. Podle aktuálních zpráv meteorologů se má však dnes konečně uklidňovat vítr a má méně pršet.

Sdílet