Sobota 6. července 2024, od 07:00 bude sloužit směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Čeští hasiči jsou na cestě do Francie, s velkokapacitními čerpadly budou pomáhat odstraňovat následky ničivých povodní

Hasičský záchranný sbor ČR na základě dohody mezi Ministerstvem vnitra a Ministerstvem zahraničních věcí vysílá pomoc do Francie v souvislosti s povodněmi. Součástí modulu je 18 příslušníků HZS ČR, kteří povezou 15 kusů hasičské techniky, půjde o 2 mobilní čerpadla, 1 obojživelný vůz ARGO a 1 záchranný člun. Část této techniky patří Správě státních hmotných rezerv.

Francie požádala včera v rámci Mechanismu civilní ochrany EU o pomoc v souvislosti s povodněmi na severu země. Česká republika nabídla jako první země pomoc, konkrétně dvě velkokapacitní čerpadla.

Kolona vozidel vyrazí z Hlučína do Francouzského města Saint-Omer dnes v poledne. Trasa odřadu povede přes Polsko, Německo, Nizozemsko a Belgii. Do Francie dorazí ve čtvrtek. Předpokládaná doba nasazení modulu je 2 týdny.

Mechanismus civilní ochrany Unie má k dispozici řadu vlastních nástrojů, díky nimž lze poskytovat pomoc, pokud o ni postižený stát požádá. Patří sem zejména Středisko pro koordinaci odezvy na mimořádné události (dále jen „ERCC“) a Společný komunikační a informační systém pro mimořádné události (dále jen „CECIS“).

Přečtěte siMezinárodní pomoc je nejen v rámci Evropské unie koordinována přes Společný komunikační a informační systém pro mimořádné události CECIS

Prostřednictvím těchto dvou nástrojů lze koordinovat a komunikovat poptávanou a nabízenou pomoc a zároveň řešit přepravu této pomoci.

Modul pro vysokokapacitní odčerpávání vody je jeden z těch, které Česko nabízí v rámci mechanismu civilní ochrany Evropské unie. V současné době jsou moduly civilní ochrany považovány za hlavní operativní nástroj Evropského souboru civilní ochrany.

Odřad je složen z příslušníků Záchranného útvaru HZS ČR a HZS Moravskoslezského kraje. Tým je vybaven dvěma velkokapacitními čerpadly – jedno s kapacitou 1500 litrů za sekundu, druhé čerpadlo s kapacitou 400 litrů za sekundu.

I s ohledem na aktuálně zvyšující se hladiny řek v České republice nemáme obavy, že by čerpadla v naší zemi chyběla. HZS ČR disponuje těmito velkokapacitními mobilními čerpadly:

  • 3× MČS s kapacitou 1500 l/s (2 zůstávají v ČR)
  • 5× MČS s kapacitou 600 l/s (5 zůstává v ČR)
  • 6× MČS s kapacitou 400 l/s (5 zůstává v ČR)
  • 12× MČS s kapacitou 150 l/s (12 zůstává v ČR)
Sdílet