Středa 3. července 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči přichází o příspěvek na stravu, škrty v rozpočtu ovlivnily i fond kulturních a sociálních potřeb. Odbory založily petici

Od 1. ledna 2024 přišli příslušníci Hasičského záchranného sboru České republiky o příspěvek na stravování. Nárok na „stravenku“ měli příslušníci po třech hodinách výkonu služby, na další pak po 11 hodinách.

V rámci snižování příjmu fondu kulturních a sociálních potřeb z 2 % na na 1 % už v rozpočtu nezbylo dostatečné množství peněz na příspěvek na stravu, snížen byl rovněž příspěvek na výstrojní náležitosti.

Některé hasičské záchranné sbory krajů – například Pardubický – prostředky na stravné ve svém provozním rozpočtu našly, nebudou ho však zřejmě vyplácet po celý rok. Informaci o zrušení příspěvku na stravu dostali hasiči nečekaně – až ke konci listopadu loňského roku.

O zrušení příspěvku na stravu nám informace přišla 28. 12. 2023, do té doby byly sbory ujišťovány, že MV peníze na stravovací příspěvek do rozpočtu dodá, říká Pavel Michajlovič z Unie BS.

Do řešení situace se – prozatím neúspěšně – zapojily odborové organizace, v rámci Unie bezpečnostních složek vznikla i petice.

Tu mohou na webu UBS podepsat všichni zájemci, kteří netrvají na využívání ePetice v rámci Portálu občana (v něm bohužel nebyla petice založena). Přidat se mohou i lidé, kteří nejsou členy UBS.

Podle propočtů odborářů přijde v roce 2024 každý příslušník či zaměstnanec Hasičského záchranného sboru České republiky v průměru o téměř 2 000 korun měsíčně.

Jedná se tak o další propad reálných platů, respektive služebních příjmů.

Sdílet