Středa 3. července 2024, od 07:00 bude sloužit směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Povolání hasičů přináší velké množství vypětí, které vyžaduje hluboký odpočinek. Podívejte se, jak na něj s metodou TRE

Práce hasičů? Stres a tvrdá dřina. Jak po výkonu uvolnit tělo? Jednou z odpovědí je metoda TRE, která využívá přirozených mechanismů lidského těla.

Jak na stres s metodou TRE

Jedno z nejvíce stresujících povolání na světě – to je služba v hasičském sboru. Jeho členové jsou často konfrontováni s nebezpečnými situacemi, které vyžadují rychlé rozhodování, duchapřítomnost i velký obnos fyzické námahy. Konstantní tlak často vede k vysoké úrovni stresu a napětí, které má ve zvyku se hromadit v těle, což má negativní dopad na zdraví i vztahy s okolím.

Jednou z možností, jak se vyrovnat se stresem, je metoda TRE (Tension and Trauma Releasing Exercises), která sérií pohybů uvolňuje stres a napětí.

Tělo si pamatuje stresové a traumatické zážitky, které následně ukládá ve formě fyzického napětí. TRE pomáhá tenzi uvolnit, s cílem vrátit se do stavu klidu. 

Pro hasiče, kteří jsou často vystaveni vysokému stresu, může metoda přinést značnou úlevu. Navíc předchází syndromu vyhoření.

Zaujala vás metoda TRE? Podívejte se na video, které vám vysvětlí techniku během pár minut.

Přestože se jedná o metodu, která má svůj postup, jde o princip hluboce zakotvený v nastavení našeho těla. Po desítky tisíc let totiž třes využívali naši předci jako způsob pro odplavení stresu. TRE všemu dává pouze praktickou podobu, kterým lze proces třesu snadno aktivovat.

Využití TRE u hasičů

Uvolňování fyzického napětí

Dlouhé hodiny v nepříznivých podmínkách, zvedání těžkých objektů, ale i dlouhodobé napětí způsobené nutností “být připraven na výjezd”. Vše uvedené může vést k hromadění fyzického napětí v těle, které TRE umožňuje odplavit.

Podpora emocionálního vyrovnání

V důsledku konfrontace s nebezpečím, smrtí, utrpením i zkázou se jednoduše hasiči mohou dostat na pokraj svých sil. Technika TRE nabízí cestu pro zpracování emocí a pomáhá znovuobjevit rovnováhu a klid v těle i mysli.

Zlepšení odolnosti vůči stresu

Pravidelné praktikování techniky TRE může pomoci hasičům vybudovat větší odolnost vůči stresu tím, že naučí tělo a mysl reagovat na zátěžové situace efektivněji. Navíc pomáhá tělu lépe se regenerovat po náročných událostech.

Podpora hlubokého spánku

Nedostatek nočního odpočinku je častým problémem mezi hasiči, zejména v důsledku nepravidelného pracovního režimu. Technika TRE může pomoci zlepšit jeho kvalitu tím, že sníží úroveň stresu i napětí za pomoci regulace kortizolu a jeho návratu do normální úrovně. Díky tomu zvyšuje chuť jít spát a probudit se s energií do nového dne.

Zvýšení vnímání vlastního těla

TRE může pomoci hasičům zvýšit vnímání vlastního těla, což často vede k vhodnějšímu rozhodování a prevenci úrazů.

Využití TRE ve spojení s dalšími možnosti péče o duševní zdraví a prevence stresu může poskytnout hasičům účinné nástroje pro zvládání náročného pracovního prostředí a snižování rizika vyhoření. Je klíčové, aby hasiči měli přístup k podpoře a zdrojům, které jim umožní integrovat techniku TRE do svého pracovního života a péče o vlastní zdraví. 

Jaké výhody v sobě TRE zahrnuje?

JEDNODUCHOST: aktivaci třesu se naučíte už za pár minut, kdy je navíc zvládnutelná i bez předchozích zkušeností. 
BEZPEČNOST: můžete praktikovat samostatně a kdykoliv ji přerušit.
EFEKTIVITA: snížení stresu a napětí pocítíte již po první aplikaci.
RYCHLOST: lze aktivovat pouhým položením nohou do správné pozice.
FLEXIBILITA: můžete provozovat doma, v práci, nebo kdekoliv jinde. TRE lze totiž aplikovat nejen v leže, ale i ve ve stoje a v sedu." 
NENÁROČNOST: potřebujete se uvolnit, ale jste unavení a nemáte energii na sport ani jiné aktivity? Pak je TRE metodou přesně pro vás, jelikož vyžaduje malé úsilí a zároveň stačí zhruba 5 až 10 minut, aby přinesla kýžený účinek.
VYUŽITÍ V KRIZI: nejen během přírodní katastrof jakými jsou povodně, tornáda nebo velké požáry, jsou kapacity odborníků na psychické zdraví často omezené. V takovém případě lze snadno využít TRE pro odplavení prvotního stresu.

Jak začít s TRE?

Metodu TRE si můžete bezpečně a efektivně osvojit buď ve skupině nebo individuálně, vždy s certifikovaným lektorem. Ten vás provede celým procesem a naučí vás bezpečně aktivovat a kontrolovat třes. Navíc vám bude kdykoliv k dispozici pro pomoc nebo k zodpovězení jakýchkoliv dotazů.

TRE jako světový fenomén

Přes svou relativní neznámost v Česku je metoda TRE oblíbená mezi uživateli po celém světě. Společně s možností integrace do psychoterapeu­tických nebo poradenských přístupů se stává populární i v Česku.

Přestože je technika nenáročná, jednoduchá a bezpečná, je důležité s ní začít pod dohledem certifikovaného odborníka s dostatečnými zkušenostmi. V Česku své služby nabízí Mirek Sedlák, ať už osobně v Brně nebo online.

TRE jako jeden z mnoha nástrojů

Přestože je metoda užitečným nástrojem pro zvládání stresu, jde pouze o jednu ze součástí širší strategie péče o duševní zdraví.

Sdílet