Středa 3. července 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Recyklujte s hasiči vstupuje do 14. ročníku, hasiči odevzdali již přes jeden milión kusů vysloužilých elektrospotřebičů

Do programu Recyklujte s hasiči se zapojilo již 1 745 dobrovolných hasičských sborů, kterým se od roku 2011, kdy kolektivní systém pro sběr a recyklaci vysloužilých spotřebičů Elektrowin poprvé tento projekt vyhlásil, podařilo vybrat bezmála 40 000 tun vysloužilého elektra.

Dobrovolní hasiči odevzdali ke zpětnému odběru již více než 1 000 000 kusů vysloužilého elektra. Nejčastěji šlo o pračky, myčky, ledničky, sporáky, ale neméně o malé spotřebiče, jako jsou mixéry, varné konvice atp.

„Zájem ze strany dobrovolných hasičů o sběr vysloužilých elektrospotřebičů nepolevuje. Svědčí o tom i loňský druhý nejlepší výsledek sběru v historii projektu, tedy 4 223 tun odevzdaných k recyklaci,“

říká předseda představenstva ELEKTROWIN a.s. Ing. Roman Tvrzník.

Od roku 1864, kdy vznikl první český dobrovolný hasičský sbor ve Velvarech, uplynulo již mnoho let, a na 7 500 sborů dobrovolných hasičů najdeme dnes již skoro v každé obci. Jedná se o zájmové organizace, které se obvykle, kromě pomoci s hašením požárů a pomoci při povodních starají nejen o hasičský výcvik mládeže, ale také společenský život v obci. Dobrovolní hasiči v minulosti pořádali Železné soboty, a tak jednoduše pokračují v aktivitě sběru vysloužilých elektrospotřebičů v rámci projektu Recyklujte s hasiči.

Do projektu se dobrovolní hasiči mohou přihlásit přes web

Nový ročník sběrové akce Recyklujte s hasiči startuje už začátkem letošního dubna. Všechny doposud zaregistrované sbory se mohou účastnit nových výzev. Přihlásit se samozřejmě mohou i nové sbory prostřednictvím webu www.recyklujteshasici.cz. Spolupráce je velmi snadná. Po registraci obdrží sbory sběrné prostředky – tzv. bagy na malé spotřebiče, ostatní spotřebiče jako ledničky, pračky sporáky a třeba TV shromažďují volně ložené.

Jak objednat svoz?

Přes info linku 731 822 540 nebo prostřednictvím webových stránek projektu si pak objednají svoz všech sebraných spotřebičů a následně svozová firma vybrané elektro odveze. Kompletní pravidla včetně praktických informací najdou zájemci přehledně zpracované na již zmíněném webu. Mohou si zde také stáhnout a využít v místním rozhlasu spoty avizující sběrovou akci, které namluvil svým nezapomenutelným hlasem herec Norbert Lichý.

Za nepotřebné elektro finanční odměna

Za vybrané elektro dostávají dobrovolní hasiči od Elektrowinu finanční odměnu. Sbory z nich přispívají na nákup nového vybavení, provozní náklady, ale často i na místní sportovní, společenské či spolkové akce.

Atraktivitu zvýší nově RECYKLOTIP a již popáté i Recykloliga

Princip soutěže Recyklotip je velmi jednoduchý – při objednávání svozu elektroodpadu určí sbor svůj TIP na celkový počet svezeného elektroodpadu ve sledované období. Na konci tohoto období se pak stane vítězem a získá tak finanční odměnu ten sbor, který byl svým tipem nejblíže. Celkem výhercům vyplatíme 36 000 Kč. V rámci Recykloligy každý sbor dobrovolných hasičů, který zorganizuje a uskuteční sběr a objednávku svozu elektroodpadu, získá automaticky jeden los.

Na začátku roku 2025 se pak uskuteční losování o finanční výhry. Z řad zúčastněných sborů vylosujeme 10 výherců a jednoho Supervítěze. Vylosované sbory na čtvrtém až desátém pořadí obdrží peněžitou odměnu ve výši 1 000 Kč, na třetím místě ve výši 2 000 Kč, na druhém jde o 3 000 Kč a na prvním o 5 000 Kč. Super vítěz získá 10 000 Kč. V loňském roce bylo v rámci projektu vydáno 1 849 losů, ze kterých zástupci Sdružení hasičů Čech, Moravy a Slezska a společnosti Elektrowin vylosovali celkem 31 výherců, mezi které byly rozděleny výhry v celkového hodnotě 61 000 Kč.

Výherci prvních cen jednotlivých kol se stali SDH Koryta, SDH Třebetice a SDH Veselá u Semil, a Supervítězem pak SDH Svobodné Heřmanice. Gratulujeme však všem zúčastněným sborům! Josef Jelínek, starosta SDH Heřmanice, kterým se letos poštěstilo a získali druhou cenu Recykloligy a s ní odměnu 3 000 Kč, konstatuje, že sběr elektroodpadu dělá SDH pravidelně na jaře a v průběhu roku pak mají občané možnost po dohodě přivést elektroodpad na sběrné místo.

„Zapojením do sběru pomůžeme občanům zbavit se ekologicky elektroodpadu, obci snížit náklady na likvidaci elektroodpadů a sboru získáním financí,“

Sbor dobrovolných hasičů z Třebetic, výherce 1. místa loňského druhého kola Recykloligy, motivoval k registraci do projektu Recyklujte s hasiči nepořádek v okolí obce. Finanční odměny z aktivního zapojení do projektu plynou soutěžním družstvům SDH, které je využívají k placení startovného na soutěžích a k dopravě.

„Stávajícím, aby nepolevovali a novým, ať do toho určitě jdou, pomůžou si nejen vylepšit rozpočet, ale zároveň pomůžou recyklaci,“

vzkazují hasiči z SDH Humburky, kteří nejen, že aktivně sbírají vysloužilá elektrozařízení v rámci projektu Recyklujte s hasiči, ale získali i odměnu z účasti v Recyklolize.

Mgr. Irena Špačková, Ing. Roman Tvrzník
Losování Recykloliga
Sdílet