Středa 3. července 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Riegrova stezka u Semil, turisticky nejatraktivnějších lokalita na Liberecku, byla dějištěm výcviku složek IZS

Na základě zkušeností z předchozích zásahů bylo po vzájemné dohodě základních složek IZS rozhodnuto o vytvoření podrobného traumaplánu pro oblast Riegrovy stezky.

Jedná se o soustavu bodů, na která může být pozemní posádkou (zpravidla profesionálními a dobrovolnými hasiči) transportován zraněný turista. Toho pak z místa v případě příznivých letových podmínek vyzvedne vrtulník letecké záchranné služby a rychle jej dopraví do nemocničního zařízení k ošetření.

Samotného výcviku se kromě zasahujících hasičů ze Semil a JSDHO Semily a Železný Brod dále zúčastnili letečtí záchranáři a déle také členové Horské služby Jizerské hory, o.p.s. Samotného výcviku se kromě zasahujících hasičů ze Semil a JSDHO Semily a Železný Brod dále zúčastnili letečtí záchranáři a dále také členové Horské služby Jizerské hory, o.p.s.

K samotnému prověření vhodných míst se sešli hasiči společně se zdravotníky 2. května. K prověření bylo zvoleno takové roční období, kdy je část stezky ukrytá pod listy stromů a je tedy pro všechny zasahující nezbytné pracovat především s GPS souřadnicemi, které byly dříve zpracovány a zaneseny do speciální mapové struktury.

Tento mapový podklad vznikl na základě jednání s Leteckou záchrannou službou Libereckého kraje a navazuje na již zpracovaný traumaplán. V předchozích situacích při reálných zásazích bylo pro záchranu osob operačním střediskem nasazováno lezecké družstvo z obou nástupních míst, kam nejdále se lze přepravit hasičskou technikou, tedy buď do Spálova od vodní elektrárny, nebo ze strany Semil k místu zvanému Galerie. Zasahující museli pokračovat dále úzkou stezkou pouze pěšky. Pro následný transport osoby mají ve výbavě semilští hasiči speciální nosítka UT 2000, která urychlí transport po úzké stezce.

Samotného výcviku se kromě zasahujících hasičů ze Semil a JSDHO Semily a Železný Brod dále zúčastnili letečtí záchranáři a dále také členové Horské služby Jizerské hory, o.p.s.

HZS Libereckého kraje
Sdílet