Středa 3. července 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Ve sváteční středeční květnový den se v Kolíně uskutečnil 26. ročník Dne záchranářů

Jako již tradičně se tato akce konala pod záštitou starosty města Kolína Mgr. Michaela Kašpara. Kolínského Dne záchranářů se tradičně účastní nejen základní, ale také některé z ostatních složek integrovaného záchranného systému.

Například Městská police Kolín, Oblastní spolek Českého červeného kříže, Zdravotní pojišťovna ministerstva vnitra ČR a další složky, které měly připravené expozice a ukázky.

Den záchranářů odstartovala jízda techniky záchranných složek. Vozidla složek IZS vyjela ze stanice v Kolíně a pokračovala vybranými ulicemi města až do cíle na Karlovo náměstí. Na kolínském náměstí byla prezentace všech zúčastněných a zábavný program pro děti. Návštěvníci si tak mohli při statických ukázkách prohlédnout nejen vozidla záchranářů, ale také se blíže seznámit s vybavením, které mohou používat při různých svých činnostech.

O slavnostní zahájení celého dne se v obřadní síni městské radnice postaral starosta Kolína Mgr. Michael Kašpar spolu s ministrem vnitra Mgr. Bc. Vítem Rakušanem a hejtmankou Středočeského kraje Mgr. Petrou Peckovou. Tradičním aktem bylo i uctění památky padlých v boji proti fašismu u památníku osvobození před bývalou budovou vojenského velitelství a připomenutí svátku Dne vítězství, který je důležitým a významným mezníkem historie České republiky.

Hlavní odpolední program byl směřován na Kmochův ostrov, kde nechybělo komentované vyprošťování osob z havarovaných vozidel, interaktivní výuka chování osob při vzniku požáru – Hoří! Už víš, co dělat?, Stan rizik, ukázky lezecké skupiny HZS Středočeského kraje, policejní dron, policejní psovodi, jízdní a poříční policie, hry pro děti, skákací hřiště, skluzavka v podobě hasičského auta a další. Zvláštním hostem letošního ročníku byl z HZS Moravskoslezského kraje WASAR tým. Tento tým je zaměřený, jak už jeho název WAter Serch And Rescue napovídá, na záchrany osob z vody. V Kolíně tak moravskoslezští hasiči předvedli vodní skútry a pro diváky velice atraktivní ukázku jejich ovládání.

FB Míra Lachec
Pavel Tuzar – Technika IZS
Tereza Fliegerová
tisková mluvčí
HZS Středočeského kraje
Sdílet