Středa 3. července 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Společnost Plymovent radí jak správně postupovat při realizaci odsávaní výfukových zplodin na hasičárně

Vážení zákazníci, vážení hasiči. V tomto článku bychom Vám rádi dali několik užitečných typů, které jak věříme Vám mohou ušetřit nejen starosti, ale i nemalé finanční prostředky. Za léta našeho působení na trhu se pravidelně setkáváme s neutěšeným stavem odsávacích prvků na hasičárnách, bohužel ale i v podobě nových instalací. Tam kde má být výjezdový systém který se sám spustí a odpojí je systém pro servisní stání. Příliš malý ventilátor nebo naopak příliš velký ventilátor. Zbytečně velký průměr hadic, neúměrná cena oproti dodávané technologii atd.

Tyto návody jsou obvykle kuchařkou pro SDH nebo obce, ale tentokrát může být článek užitečný i pro HZS ČR. Jak tedy postupovat:

Nepoptávejte odsávací systém u stavebních firem, obraťte se přímo na dodavatele odsávacích zařízení. Stavební firma má odsávací systém obvykle jako subdodávku. Vždy tedy na odsávacím systému zaplatíte nemalou marži stavební firmě, která odsávání nakoupí u nás.

Dalším problémem je, že stavební firma obvykle postupuje podle projektu, který pokud není konzultován s dodavatelem odsávacího systému bývá zastaralý, nebo špatně naprojektovaný atd. Díky tomu klesá finální kvalita realizace a stoupá cena.

Když poptáte realizaci přímo u nás, dostanete nejlepší cenu a v rámci stavby i jistotu, že systém bude vyhotoven tak jak má. Sami si ohlídáme stavební připravenost a nutné návaznosti tak, aby byl výsledek vždy perfektní.

Vždy chtějte projekt odsávání na Vaše konkrétní vozidla. Nikdy ne universální systém nebo hrubou nabídku. Universální systém odsávání výfukových zplodin od hasičských vozidel totiž neexistuje. Nemáme jej v Plymoventu a nemá jej ani konkurence. Vždy je nutné nadefinovat průměr a umístění výfuku jednotlivých vozidel. Dle toho se volí druh odsávacího systému. Dále se dle objemů motorů a následných tlakových ztrát počítá výkon ventilátoru a odsávací soustavy. Běžnou praxí projektantů a GD je že chtějí systém na odsátí např. šesti nákladních vozidel. Při tomto zadání bude nabídka vždy o desítky, možná stovky tisíc kč dražší, oproti nabídce na přesný typ vozidel. Všichni totiž musí kompenzovat do ceny následnou úpravu systému pro vozidla která na hasičárně nakonec fyzicky stojí.

Vždy chtějte, aby se systém automaticky spouštěl a při výjezdu vozidel sám odpojoval. Existuje norma ČSN 73 5710 podle které by mělo být odsávané každé vozidlo nad 3,5t. Dále tato norma praví, že nasávání by mělo být co možná nejmenší vzdáleností od výfuku. Tedy zdrojové. Žádná digestoř, rekuperační jednotka nebo podobně. Odsávací zařízení by se také mělo samo uvádět do provozu před nastartováním techniky. Řešení na tlačítko na zdi, tedy v hasičské stanici této normě neodpovídá. Systémy Plymovent mají jak koncovky odsávající vozidla od zdroje (výfuku), tak samočinné spouštění za pomoci tlakových čidel.

Chtějte autonomní odsávací systém. Systémy Plymovent jsou vybaveny řídící jednotkou typu PCU-1000. Tato jednotka systém sama řídí na základě signálu od tlakových čidel. Jednoduše tedy systém běží jen a pouze tehdy, když jsou v činnosti motory vozidel. Tento systém již není nutné nijak na dálku řídit a zpravovat. Naopak, obvykle mu tím nepomůžete. Potřebujete, aby Vám systém odsával, když běží motor vozidla. Ne když mu dáte na dálku pokyn, že je vyhlášen poplach. Ne v případě otevřených vrat. Jediná relevantní podmínka je spuštěný motor vozidla za všech okolností. Navíc u systému Plymovent není nutná další implementace do jiného řízení, tedy opět šetříte peníze.

Chtějte základní projekt v ceně nabídky. Jak již bylo uvedeno v předchozích článcích, které můžete najít v seriálu Plymovent zde na portálu pozary.cz. Naše cenové nabídky jsou vždy zdarma. Zdarma Vás navštívíme, zdarma vypracujeme cenovou nabídku. Zde to ale nekončí. Pokud již máte odsávací prvky jako je ventilátor nebo části potrubí, které splňují požadavky na odsávací výkon, rádi je do výsledného systému použijeme. Nebudeme Vám tedy tvrdit, že konkurenční ventilátor musíte vyměnit, pokud jej lze použit. Náklady na realizaci tedy i tímto krokem dokážeme výrazně snížit. Co je ale velká výhoda, při poptávce Plymoventu v případě vašeho zájmu dostanete i základní projekt zdarma. Budete tedy znát jak potřebný výkon ventilátoru, tak průměry potrubí nebo odsávacích hadic. Nestane se Vám tak, že budete mít v nabídce jednu cenu za odsávání a nebudete vědět co nabídka obsahuje. V tomto směru se snažíme být naprosto transparentní a výběr dodavatele Vám co nejvíce usnadnit. A na závěr již tradičně.

Pokud se obáváte, že jsou pro Vás systémy odsávání výfukových plynů nedostupné, vyžádejte si od nás zdarma nezávaznou kalkulaci pro Vaši hasičskou stanici nebo zbrojnici.

Pokud řešíte opravu stávající, nebo projekt nové hasičské stanice, i v této fázi jsme Vám připraveni zdarma poskytnout konzultaci a pomoci s projektem odsávání výfukových zplodin. Věříme, že jako již mnozí, budete cenou příjemně překvapeni.

Navštívíme Vás přímo na Vaší hasičské stanici či zbrojnici, bavit se budeme o konkrétním provedení jak pro Vaše vozidlo, tak pro Váš objekt.

Nezapomínejte, že vystavování vlivu výfukových plynů může znamenat vážné zdravotní riziko. Neexistuje žádná bezpečná úroveň hladiny výfukových plynů, vždy se jedná o rizikový faktor. Prahová mez je tedy vždy nejnižší možná.

V Plymoventu víme, jak nebezpečné je se výfukovým plynům vystavovat, a proto Vám rádi pomůžeme s jejich co možná nejefektivnějším odstraněním.

KOMERČNÍ PREZENTACE
Sdílet