Čtvrtek 4. července 2024, od 07:00 bude sloužit směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Požár skladu olejů a autodílů v Kladně likvidovali hasiči ve zvláštním poplachovém stupni

Požár byl ohlášen na tísňovou linku 150 ve čtvrtek 16. května 2024 v 11.27 hodin. Operační důstojník vyslal k události v ulici Železničářů jednotky z prvního stupně požárního poplachu. Ty byly na místě během několika minut a ihned zahájily průzkum a samotný hasební zásah.

Prvotní průzkum odhalil, že jde o požár skladu olejů v plném rozsahu. Z tohoto důvodu byl stupeň požárního poplachu zvýšen na druhý a na místo byly vyslány další jednotky. Vzhledem k tomu, že zásah probíhal v silném kouři, byl na místo vyslán i protiplynový vůz, který zajišťoval obnovu dýchací techniky zasahujících hasičů. Nasazena byla také Chemická laboratoř Kamenice, která zabezpečovala monitoring nebezpečných látek v ovzduší; na základě provedených měření bylo doporučeno obyvatelům v okolí nevětrat.

Kvůli k silnému větru, který zásah doprovázel, došlo k rozšíření požáru na přilehlé budovy autoservisu a stavebnin, a tak byl stupeň požárního poplachu zvýšen na třetí a následně na nejvyšší možný – zvláštní stupeň. Místo události bylo rozděleno na čtyři úseky. Ve spolupráci s Policií České republiky a Městskou policií Kladno byly uzavřeny okolní ulice, aby byl usnadněn průjezd pro zásahová a další nezbytná vozidla, kterých se k požáru sjelo přibližně padesát. Na místě byl zřízen štáb velitele zásahu, který pomáhal koordinovat nasazení sil a prostředků a předával informace operačnímu středisku. Jeho součástí byla i dokumentační skupina MV – GŘ HZS ČR, která se starala o dokumentaci průběhu zásahu a monitoring situace pomocí dronu.

K hašení byla mimo jiné použita pěna a speciální systém Cobra pro hašení a prostup střešní konstrukcí. Na jednom z úseků probíhala ochrana okolních objektů, a podařilo se tak uchránit několik dalších budov, včetně jednoho ze skladů autoservisu. Zásah byl dále veden i z několika kusů výškové techniky, která dopomohla například při rozebrání střechy jedné z budov. Voda byla na místo dopravována kyvadlově cisternami ze dvou čerpacích stanovišť. První se nacházelo u hydrantu v ulici Americká, druhé v průmyslové zóně Kladno.

Kolem třinácté hodiny na místě zasahovalo 110 hasičů z 21 jednotek požární ochrany, z toho bylo 7 profesionálních a 16 dobrovolných. Požár se podařilo dostat pod kontrolu a vyhlásit lokalizaci chvíli před druhou hodinou odpolední. Následně začala probíhat redukce sil a prostředků, některé jednotky se tak mohly vrátit na své základny.

Předběžná škoda byla vyšetřovatelem HZS Středočeského kraje vyčíslena na 40 milionů korun, vznikla především na halách, uskladněném materiálu a na obytné části jedné z budov. Požárním zásahem se podařilo uchránit hodnoty ve výši 40 milionů korun. Příčina vzniku požáru je nadále předmětem vyšetřování v součinnosti s Policií České republiky.

Stravu pro zasahující hasiče zajistila firma, ve které hořelo. O týlové zázemí jednotek se postarali dobrovolní hasiči Braškov – Valdek, kteří mají předurčenost pro ochranu obyvatelstva. Na kladenskou centrální stanici dorazila v poledne jako záloha pro případný další výjezd dobrovolná jednotka obce Žilina, která se kolem půl čtvrté vrátila na svou zbrojnici.

Vzhledem k druhu požáru – průmyslový objekt skladující autodíly a oleje – je očekáván výskyt vysoce toxických látek. Krajský koordinátor údržby OOP tak vypracoval metodiku údržby a dekontaminace osobních ochranných prostředků pro tento typ zásahu, jejímž cílem byla ochrana zasahujících hasičů, aby nedošlo k přenosu nebezpečných látek na jejich organismus. Tato metodika byla předána do pracích center zúčastněných stanic. Staniční koordinátoři údržby poté provedli dekontaminaci zasažených prostředků.

Zasahující jednotky: HZS Středočeského kraje
Beroun, Kladno, Kralupy nad Vltavou, Rakovník, Slaný, Stochov a Chemická laboratoř Kamenice

JSDHO Středočeského kraje
Brandýsek, Braškov, Braškov – Valdek, Buštěhrad, Dřetovice, Hostouň, Hřebeč, Chyňava, Lhota, Pchery, Pletený Újezd, Smečno, Stehelčeves, Středokluky, Unhošť a Vinařice

Krajské ředitelství HZS Středočeského kraje
Řídící důstojník, spojový vůz, tiskový mluvčí

Generální ředitelství HZS ČR
Dokumentační skupina, operační výjezd

kpt. Ing. Dominik Pěnička, MBA
HZS Středočeského kraje
HZS Středočeského kraje
Sdílet