Středa 3. července 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Evakuaci 118 osob si vyžádalo poškození plynového potrubí v Havířově, zastaven byl i provoz na železnici

Poškození středotlakého plynového potrubí s následným únikem plynu do okolí si vyžádalo uzavření několika objektů včetně vlakového nádraží a evakuaci 118 osob.

Informační středisko hasičů obdrželo informaci o mimořádné události v pondělí 20. 5. 2024 v 11:34 hodin. Na místo události do Havířova-Šumbarku tak vyrazily nejen profesionální jednotky hasičů ze stanice v Havířově, Karviné a Slezské Ostravě, ale i jednotka podnikových hasičů Správy železnic a dobrovolná jednotka z Havířova.

Již při příjezdu první jednotky k místu události a po prvotním průzkumu bylo jasné, že se jedná o masívní únik plynu do ovzduší. Hasiči v dýchací technice prováděli nejen monitoring ovzduší, ale vytýčili rovněž ve spolupráci s Policií ČR nebezpečné zóny.

Z preventivních opatření proběhlo uzavření přilehlých objektů včetně vlakového nádraží a evakuace celkem 118 osob. Zastavena byla rovněž železniční doprava.

Během zásahu byl zastaven provoz na hlavní trati. Preventivně bylo odpojeno i trakční vedení. Dopravce zavedl náhradní autobusovou dopravu,

upřesnil mluvčí Správy železnic Martin Kavka.

Hasiči ve spolupráci s firmou GasNet a stavebníky přítomnými na místě provedli za pomocí stlačovadla potrubí oboustranné zastavení přívodu plynu. Poté následoval opětovný kontrolní monitoring ovzduší s negativním výsledkem.

Veškerá bezpečnostní opatření tak mohla být zrušena, otevřen byl nejen přilehlý supermarket a krytý bazén, ale i vlakové nádraží, obnoven byl rovněž provoz na železnici.

Kamila Langerová
tisková mluvčí
HZS Moravskoslezské­ho kraje
Sdílet