Středa 3. července 2024, od 07:00 bude sloužit směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Společné cvičení složek IZS v Jihomoravském kraji simulovalo zásah u dvou pacientů s vysoce nakažlivou nemocí

Ve spolupráci se ŠVZ HZS ČR proběhlo 21. května 2024 cvičení složek IZS zaměřené na zásah u pacienta s vysoce nakažlivým onemocněním. Zásah byl simultánně prováděn na dvou různých místech.

Cvičení simulovalo zásah Biohazard týmu ZZS Jihomoravského kraje u dvou pacientů s podezřením na vysoce nakažlivé onemocnění, jakým může být například Ebola nebo jiný typ nebezpečné krvácivé horečky. S Biohazard týmem dlouhodobě spolupracují jihomoravští profesionální hasiči, zejména ze stanice Brno-Líšeň, která je pro tuto činnost určena. Tentokrát se do akce zapojili také hasiči ze stanice Rosice, aby se prověřil další územní odbor pro tento typ zásahu.

Během cvičení se hasiči zaměřovali na transport pacientů, dekontaminaci biovaků, do kterých byli pacienti postupně umístěni, dekontaminaci zasahujících osob i technických prostředků použitých během zásahu.Tím, že se zásahy odehrávaly na odlišných místech jsme pro přehled do štábu VZ přenášeli dálkově obraz z dronu z druhého stanoviště.

Oba pacienti byli poté záchrannou službou, v doprovodu Policie ČR a HZS Jihomoravského kraje, pouze simulovaně transportováni na specializované pracoviště ve Fakultní nemocnici Bulovka v Praze.

Cílem výcviku bylo mimo jiné prověřit součinnost složek IZS při podobných událostech, spolupráci týmů při zajištění dvou pacientů na odlišných místech, nacvičit přípravu dekontaminačního stanoviště a využití osobních ochranných pomůcek. Do výcviku se aktivně zapojilo přes 30 hasičů, další se účastnili jako pozorovatelé nebo organizátoři akce. Mezi pozorovateli byli také zástupci Krajské hygienické stanice.

Štěpán Komosný
tiskový mluvčí
HZS Jihomoravského kra­je
Sdílet