Středa 3. července 2024, od 07:00 bude sloužit směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Chystaná změna zákona o požární ochraně je zaměřena na lesy, řeší včasnou detekci i přístupové cesty

Vláda chystá novelu zákona o požární ochraně. Většina změn reaguje na rozsáhlý požár v Českém Švýcarsku – posiluje prevenci v této oblasti a zabezpečuje lepší podmínky pro zásah hasičů. S připomínkami k novele se už vypořádalo i sdružení POŽÁRY.cz.

Lesy

Zákon nově definuje požadavky na cestu pro příjezd požární techniky v souvislém lesním porostu o výměře vyšší než 50 hektarů – průjezdní profil i únosnost.

Ministerstvo životního prostředí bude oprávněno nařídit tvorbu protipožárních předělů, zajištění zdrojů požární vody i nepřetržitý monitoring vybraných oblastí.

Novinkou je dokumentace zdolávání lesních požárů, kterou jsme doposud využívali především u budov.

Přečtěte siPožár v národním parku České Švýcarsko byl zlikvidován, profesionální hasiči s koncem prázdnin přestali poskytovat technologickou pomoc

Do zákona se dostala možnost vydání mimořádného opatření v případě vážného zvýšení rizika vzniku lesního požáru nebo jeho šíření. Tím je například zákaz rozdělávání ohně na volném prostranství nebo odběru vody ze zdroje vody pro hašení požáru nebo zdroje požární vody.

Ministerstvo životního prostředí nebo správa národního parku budou moci zřídit jednotku hasičského záchranného sboru podniku.

Obce

Obce už nově nebudou mít povinnost zřídit ohlašovnu požárů a další místa, odkud lze hlásit požár.

Pokuty

Pokuty za přestupek na úseku požární ochrany podle § 78 jsou nově strukturovány v rozsahu 10 až 50 tisíc korun.

Návrh zákona s vyznačením změn je přílohou článku.

Sdílet
Přiložené soubory
pz_ALBSD5HETRSW.pdf zobrazit online PDF 182 kB