Středa 3. července 2024, od 07:00 bude sloužit směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Složky IZS cvičily v Řepíně záchranu osob z poškozeného objektu, hasiči využívali drony i vybavení pro stabilizaci budov

V pondělí 27. května proběhlo v Řepíně na Mělnicku taktické cvičení složek integrovaného záchranného systému zaměřené na záchranu většího počtu osob ze staticky narušeného objektu.

V opuštěné zemědělské budově využívané jako squat došlo k výbuchu tlakové lahve. Touto událostí bylo postiženo celkem osmnáct nelegálních obyvatelů nemovitosti. Na místo byly vyslány všechny základní složky IZS.

Z centrální hasičské stanice Mělník vyjelo družstvo s CAS 20, nosič kontejnerů s „malou“ sadou pro stabilizaci, dopravní automobil s lezeckým přívěsem, dronový automobil a řídící důstojník územního odboru. Současně byly na pomoc povolány jednotky dobrovolných hasičů obcí Mělnické Vtelno, Řepín a Střemy. Dobrovolní hasiči z obce Spomyšl, kteří mají předurčenost na ochranu obyvatelstva, přivezli vybavení pro týlové zabezpečení.

Velitel zásahu na místo povolal opěrný bod pro pažení a stabilizaci z centrální hasičské stanice v Mladé Boleslavi, dvě kynoložky se psy atestovanými na vyhledávání v sutinách, dron pro průzkum uvnitř budov z oddělení dokumentace MV – Generálního ředitelství HZS ČR a člena týmu posttraumatické péče z hasičské stanice Kralupy nad Vltavou.

Místo zásahu bylo rozděleno na tři úseky. Hasiči vyhledávali osoby i za pomoci lezecké techniky, poskytovali jim první předlékařské ošetření a následně je transportovali ke zdravotnickým záchranářům. Současně probíhala stabilizace objektu. Velitel také spolupracoval se starostou obce Řepín, kterému vděčíme za zapůjčení objektu.

Zdravotnická záchranná služba Středočeského kraje rozvinula třídící stanoviště s využitím třídících a identifikačních karet, prováděla neodkladnou péči a aktivovala traumatologický plán a SPIS tým (Systém psychosociální intervenční služby).

Pacienti byli podle typu a rozsahu zranění koordinovaně transportováni do zdravotnických zařízení. Do cvičení se zapojily posádky z výjezdových stanovišť Mělník, Kralupy nad Vltavou a Benátky nad Jizerou a také inspektor provozu ze Zdib. Průběhu cvičení přihlížela i primářka ZZS Mělník spolu s krizovým manažerem z Kladna.

Policie České republiky eliminovala nezraněné šokované pachatele, zajistila bezpečnost zasahujících a řídila provoz na příjezdových komunikacích. Kynoložky se svými psy vyhledávaly tři osoby zasypané sutinami.

Na činnostech se dále podíleli příslušníci oddělení hlídkové služby Mělník (velitel policie), obvodní oddělení Mělník a Mšeno a dopravní inspektorát Mělník. Spolu s vedením hasičů mělnického územního odboru cvičení pozorně sledovali také vedoucí oddělení hlídkové služby PČR Mělník a příslušníci Krajského ředitelství policie Středočeského kra­je.

Celkem 57 zasahujících muselo podle scénáře cvičení najít, zachránit a případně i vyprostit všech osmnáct osob s bilancí dvou usmrcených (simulovány figurínami), čtyř těžce a osmi středně zraněných a čtyř nezraněných – a to vše za poměrně teplého a slunečného dopoledne. Poznatky z nevšedního výcviku pomohou prohloubit spolupráci všech zasahujících u událostí s hromadným postižením osob.

plk. Ing. Jaroslav Gabriel
ředitel územního odboru Mělník
HZS Středočeského kraje
Sdílet