Středa 3. července 2024, od 07:00 bude sloužit směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Výcvikem na rychlé třídění zraněných pomocí metody START prošlo na 70 hasičů z Královéhradec­kého kraje

Metoda START (S – snadná, T – terapie, A – a, R – rychlé, T – třídění) se používá pro třídění osob postižených mimořádnou událostí, které jednotky provádí přímo v nebezpečné zóně nebo v případě většího počtu postižených osob, kdy je při zásahu nedostatek zdravotnických pracovníků vzhledem k počtu postižených osob.

Principem metody START je odhad a označení závažnosti poranění a stanovení pořadí k transportu z nebezpečné zóny, uplatňuje se např. při hromadných dopravních nehodách, nehodách na železnici, útoku aktivního střelce, apod.

Výcvik zorganizoval krajský hlavní instruktor pro poskytování první pomoci spolu s dalšími hasiči se specializací pro poskytování první pomoci, důležitým partnerem pak byli studenti a pedagogové ze Střední zdravotnické školy Náchod, kteří se zasadili o maximální autentičnost připravených scénářů. Díky nim a perfektnímu maskování byly situace, kdy měli hasiči rozhodovat o třídění pacientů pomocí metody START velmi věrohodné. Studenti byli schopni nasimulovat různé typy zranění od lehčích až po nejzávažnější ú­razy.

Cílem výcviku bylo, aby si jednotlivé třídící skupiny hasičů prošly v omezeném časovém limitu všechna stanoviště s figuranty s různými typy zranění a nacvičily si tak rozhodovací procesy při třídění pacientů podle závažnosti zranění, to vše pod neustálým dohledem instruktora. Ten jim dal následně zpětnou vazbu a hasiči si poté celou situaci prošli ještě jednou. Výcviku se v květnu zúčastnilo celkem na 70 příslušníků HZS Královéhradeckého kraje ve třech turnusech.

Velké poděkování za spolupráci patří právě studentům a pedagogům Střední zdravotnické školy Náchod, se kterou hodláme na podobných aktivitách spolupracovat i nadále. V nejbližší době se bude jednat o třítýdenní kurz Neodkladné zdravotnické pomoci, který by se měl uskutečnit na podzim letošního roku a jehož příprava již probíhá.

Martina Götzová
tisková mluvčí
HZS Královéhradec­kého kraje
Sdílet