Středa 3. července 2024, od 07:00 bude sloužit směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Kynologové cvičili v Ralsku sutinové vyhledávání, zaměřili se na ovladatelnost psů a jejich schopnost samostatné práce

Vyhledávání osob v sutině pomocí psů. Takové bylo téma instrukčně metodického zaměstnání (IMZ) kynologické záchranné skupiny Hasičského záchranného sboru Libereckého kraje, které proběhlo ve dnech 28. a 29. května v lokalitě Ralska na Českolipsku.

Kynologové HZS Libereckého kraje mjr. Pavel Viták a nstržm. Václav Vančura se ve Svébořicích při vyhledávání osob – figurantů ve zřícených objektech zaměřili nejen na ovladatelnost psů a jejich schopnost samostatné práce při sutinovém vyhledávání.

„Důležité je také, aby byl pes přesný a vytrvalý při označení nálezu, aby se u něj zvyšovala motivace a psychická odolnost. A právě i na to jsme výcvik cílili,“ říká kynolog Pavel Viták, který se IMZ zúčastnil se svým psím parťákem Cookym. Kynolog Václav Vančura cvičil se svou čtyřnohou svěřenkyní Origami. „Výcvik psů jsme začali motivačně. Jednoduchými úkryty, kdy se pes může dostat k figurantovi tak blízko, že jej figurant dokáže odměnit například hračkou, a právě to je pro zvíře velkou motivací,“ popisuje Václav. Obtížnost výcviku kynologové postupně zvyšovali. Důležitou roli při něm hrají také figuranti, vysvětluje Pavel Viták: „Musí umět odměnit psa ve správný okamžik, aby se naučil požadovaný způsob značení nálezu. Dále pak musí figurant vydržet tiše ležet, sedět či stát, jak mu to situace ve stísněném úkrytu dovolí, a to třeba i hodinu.“

Potřebné praktické dovednosti kynologové cvičili nejenom během dne, ale i v nočních hodinách. „Noční výcvik psů byl zaměřen na vyhledávání figurantů založených do sutiny tak, aby se na sutině vytvořil takzvaný pachový koláč, pole slabě prostupujícího pachu, kdy pro psa je pak velice těžké dohledat, z jakého místa pach figuranta vychází,“ vysvětluje Pavel Viták. Při nočním výcviku má pes ztížen pohyb i kvůli umělému osvětlení, které může psa oslňovat nebo vytvářet stíny.

Sdílet