Středa 3. července 2024, od 07:00 bude sloužit směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči z Radvanic slavnostně převzali novou Scanii, velkoobjemovou cisternu jim dodala firma WISS Czech

V pátek 31. května 2024 dobrovolní hasiči z ostravské městské části Radvanice slavnostně převzali novou cisternovou automobilovou stříkačku Scania z produkce firmy WISS Czech. Cena automobilu je 10 888 548 korun včetně DPH.

Podvozek

Automobil je postaven na třínápravovém šasi Scania P440 s připojitelným pohonem přední nápravy. Zadní osy jsou odpruženy vzduchem, podvozek je proti žáru nad každým kolem chráněn vodními rozstřikovacími tryskami, které pohání elektrické čerpadlo uložené pod pravou zadní schránou.

Vůz je poháněn třináctilitrovým šestiválcem o výkonu 324 kW, samozřejmostí je dnes automatická převodovka – v tomto případě Allison s hydrodynamickým měničem a retardérem.

Scania dokáže brodit klidnou vodou až do hloubky 750 mm. O dobíjení a konzervaci akumulátorů se stará zásuvka Rettbox-air, sdružená s plněním tlakového vzduchu.

Šestimístná posádková kabina je vybavena nezávislým vytápěním a klimatizací. Pod druhou řadou sedadel je vytvořen úložný prostor pro drobné požární příslušenství. Na konstrukci pravé zadní skříňky je osazena 230V zásuvka napájena z elektrické soustavy vozidla.

V kabině najdeme i chladicí box pro 6 lahví s nápoji a drobné občerstvení, je trvale napájen s možností vypnutí.

Kamera pro záznam jízdy je uchycena za čelním sklem, zapíná se automaticky při nastartování a vypíná se automaticky při vypnutí motoru. V zorném poli řidiče je displej zadní couvací kamery.

Dýchací přístroje jsou uchyceny v opěradle velitele a opěradlech zadní řady sedadel. Pro spojení slouží digitální vozidlový terminál, nechybí ruční radiostanice ani ruční svítilny.

Na přední části Scanie je uchycen elektrický lanový naviják s tažnou silou 50 kN, pod ním je asanační lišta s možností uzavření jednotlivých trysek.

Nástavba

Karosérie účelové nástavby je vyrobena z polyesteru vyztuženého skleněnými vlákny. Ze stejného materiálu je nádrž na hasivo – sestává z 8500litrové nádrže na vodu a 540litrové nádrže na pěnidlo.

V zadní části je dvojice ozónovacích trysek.

Čerpací jednotka Ruberg je umístěna v zadní skříni účelové nástavby, čerpadlo je dvoustupňové a je vyrobeno ze slitiny bronzu. Vysokotlaká část požárního čerpadla pracuje se jmenovitým tlakem 4,0 MPa a jmenovitým průtokem 200 litrů za minutu, nízkotlaká s průtokem 3 000 litrů za minutu.

Zařízení pro výrobu pěny je vybaveno elektronickou regulací s plynule volitelným rozsahem přimíšení se zobrazovaným rozlišením 0,1 %. Rozsah nastavitelného procenta přimíšení 0 % až 6 %.

V prostoru ovládacího panelu čerpací jednotky je umístěn mikrofon a reproduktor jako druhé obslužné místo vozidlového digitálního terminálu s možností rychlé volby kanálů.

Pravá přední schrána je vyrobena tak, aby do ní za použití přípravků od dodavatele bylo v případě potřeby možné namontovat hydraulické vyprošťovací zařízení z prvosledového vozidla jednotky.

Pneumaticky výsuvný osvětlovací stožár s 24V LED světlomety disponuje celkovým světelným tokem 30 000 lumenů. Je umístěn mezi kabinou a nástavbou a je vybaven funkcí automatického složení. Bezprostřední okolí vozu osvětlují LED světla na obou bocích a zadní části nástavby.

Na střeše nástavby najdeme kromě rozměrného příslušenství i přípojný bod pro lafetovou proudnici.

Hygienické prostředky, které tvoří dávkovací zásobník na tekuté mýdlo o objemu 500 ml, dávkovací zásobník na alkoholovou dezinfekci o objemu 500 ml a zásobník na papírové ručníky, jsou uloženy v účelové nástavbě CAS v pravé zadní skříni na výsuvném úložném prvku.

Do tohoto prostoru je vyvedena hadice s uzavírací armaturou, která je z důvodu zaručené čistoty vody napojená na kanystr o objemu 10 litrů a je určena k základní hygieně osádky. Součástí tohoto prostoru je spirálová hadice s ofukovací tryskou, která je napojena na tlakovou vzduchovou soustavu CAS a ovládaná mechanickým vzduchovým kohoutem s možností regulace množství tlakové vzduchu.

Sdílet