Středa 3. července 2024, od 07:00 bude sloužit směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Nové velitelské dokumentaristické vozidlo představili slovenským kolegům v Institutu Lázně Bohdaneč

Pro slovenské veřejnoprávní médium Rozhlas a televize Slovenska (RTVS) jsme ve vědecko-vzdělávacím pořadu Věda a technika (VAT) představili moderní velitelské vozidlo HZS ČR, které bylo spolu se systémem Jestřáb a možnostmi nasazení virtuální reality pro výcvik, vzdělávání a vyhodnocení represivní činnosti představeno na konci dubna při workshopu na půdě Materiálově technologické fakulty Slovenské technické univerzity (MTF STU) v Trnavě.

Systém Jestřáb byl vyvinut po události požáru Národního parku České Švýcarsko, aby vyřešil problematiku komplexního sběru obrazových dat s přesnou geolokací při rozsáhlých mimořádných událostech. V krátkém čase shromažďuje všechna digitální data z místa zásahu a řadí je do přehledného prostředí, s možností volby vrstev v mapovém nástroji. Zobrazení zájmové lokality je možné ve 2D i 3D rozhraní tak, aby byl získán maximální a co nejaktuálnější přehled o zásahu a celé oblasti zasažené mimořádnou událostí.

Nový velitelský automobil IOO LB je vozidlem, které poskytuje přímou podporu veliteli zásahu a je jedním z výkonných prvků systému Jestřáb. Vozidlo je vybaveno PTZ kamerami, termovizní kamerou, televizními kamerami, 360stupňovými kamerami, dronem s termovizí, zařízením pro zpracování zvuku, zařízením pro komunikaci s GIS, přenosnou režií a vysílacími moduly pro obousměrnou multimediální komunikaci s NOPIS a datovými sklady HZS ČR.

Sdílet