Středa 3. července 2024, od 07:00 bude sloužit směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Cvičný požár v kladenském domově seniorů prověřil připravenost jak hasičů tak personálu

Ve čtvrtek 6. června 2024 v 9 hodin a 32 minut byl na tísňovou linku HZS Středočeského kraje nahlášen požár v Domově pro seniory Kladno.

Podle hlášení vznikl požár v televizní místnosti v pátém nadzemním podlaží. V tu dobu se na patře nacházelo 33 klientů a personál. Další klienti se nacházeli v ostatních patrech budovy. Vzhledem k situaci operační důstojník okamžitě vyhlásil poplach na stanicích Kladno, Rakovník, Slaný a Stochov. Současně byly povolány dobrovolné jednotky obcí Brandýsek, Braškov, Hřebeč, Pchery, Pletený Újezd, Stehelčeves, Vinařice, Zlonice a Žilina.

Kladenští hasiči to měli k místu nejblíže, a tak dorazili jako první. Okamžitě se snažili získat přehled o situaci od personálu a velitel zásahu nařídil průzkum. Zároveň se připravovalo zahájení hasebních prací se současnou evakuací klientů. Za půl hodiny byl požár lokalizován a evakuována více než polovina klientů. Za dalších cca deset minut byla evakuace ze zasaženého patra dokončena a všichni evakuovaní byli předáni pozorovateli, který imitoval zdravotnickou záchrannou službu. Po průzkumu došlo ještě k evakuaci jedné osoby ze čtvrtého nadzemního podlaží, ale ostatní klienti byli už ponecháni ve svých pokojích, jelikož požár byl uhašen.

Cílem taktického cvičení bylo nejen prověřit schopnosti a připravenost profesionálních i dobrovolných hasičů na tento typ mimořádné události, ale také spolupráci s personálem. Klienti domova nebyli součástí cvičení a pro potřeby cvičení byli nahrazeni figuranty. Každý z nich měl jasné instrukce, jak se má chovat, zejména s ohledem na pohyblivost a možnosti pomoci zasahujícím při evakuaci. Pro personál domova to byl zajímavý náhled do práce hasičů. Názorně se přesvědčili, jak je důležité dodržovat bezpečnostní pokyny. Při závěrečném vyhodnocení přímo na místě pak měli možnost vše prodiskutovat a popřípadě se doptat. Vedoucí cvičení pak vysvětlil, jak nejlépe mohou v případě vzniku obdobné události pomoci hasičům k rychlému a efektivnímu zásahu. To je konec konců také důvod, proč se podobná cvičení dělají.

V tomto konkrétním případě šlo vše dobře a rychle, a to i proto, že budova je dobře konstrukčně řešená, neboť široké chodby i schodiště umožňují rychlý zásah. A možnost dělení dlouhých chodeb na jednotlivé požární úseky vše jen usnadňuje. Asi nejzajímavější informací pro personál bylo zdůraznění nutnosti zavírat dveře v případě požáru, jelikož nejnebezpečnější není vlastní požár, ale zplodiny hoření, které mohou v krátké době zasáhnout celý objekt a které se mohou pro imobilní klienty představovat největší hrozbu. Obyčejné dveře dokážou šíření zplodin efektivně bránit poměrně dlouho. Díky tomu je i zásah mnohem jednodušší a efektivnější. Je potřeba evakuovat méně lidí, tzn. že více hasičů může aktivně hasit, a tím je požár dříve uhašen. Hasiči dokážou díky přetlakové ventilaci usměrňovat tok zplodin hoření, ale vše je závislé na lidech, kteří požár zpozorují a nahlásí ho. Naopak stačí jedny otevřené dveře a celý zásah se může okamžitě změnit v boj o životy klientů. K tomu ovšem v tomto případě nedošlo.

Všichni klienti, personál, figuranti i zasahující svou roli zvládli a pro všechny zúčastněné dnešek znamenal jen zajímavý zážitek a zkušenost. Po jedenácté hodině bylo prověřovací cvičení ukončeno a jednotky se postupně začaly vracet zpět na své základny.

Jan Sýkora
HZS Středočeského kraje
Sdílet