Středa 3. července 2024, od 07:00 bude sloužit směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Firma MOTO-TRUCK dodala hasičům obce Pržno dopravní automobil Iveco Daily s kabinou pro družstvo a nádrží na hasivo

Za celkovou cenu 3 633 630 včetně DPH dodala firma MOTO-TRUCK do obce Pržno nový dopravní automobil na podvozku Iveco Daily pro tamní jednotku sboru dobrovolných hasičů.

Podvozek

Vůz je postaven na dvounápravovém šasi Iveco Daily 70C21HA8 D – D70C o rozvoru 3 750 mm, velkou výhodou pro hasiče je použití automatické osmistupňové převodovky HI-MATIC ZF 8HP.

Motor F1C 207CV o výkonu 155 kW plní emisní normu Euro 6, na obou nápravách jsou kotoučové brzdy, zadní je vybavena uzávěrkou diferenciálu.

Dobíjení a konzervaci akumulátorů zajišťuje připojení přes magnetickou zásuvku na levé přední části automobilu.

Zvláštní světelné a výstražné zařízení Whelen CenCom Core s rampou Ceridian 60" je modročervené kombinace a umožňuje plnou synchronizaci hlavních a doplňkových světel. K dispozici je noční režim s funkcí DVI – Dynamic Variable Intensity, který plynule mění intenzitu vyzařovaného světla. Přední i zadní doplňková světla je možné samostatně odpojit.

V přední části Iveca je uchycen elektrický lanový naviják Ramsey RE34,9 s tažnou silou 35 kN, šnekovou převodovkou a jištěním proti přetížení. Na jeho držáku je uchycen reproduktor výstražného zařízení.

Kabina je šestimístná, vybavena digitálním vozidlovým terminálem. Pod druhou řadou sedadel je vytvořen úložný prostor přístupný shora.

Komfort osádce zajišťuje nejen klimatizace, ale i 2kW nezávislé vytápění. Kabina je vybavena čtyřmi dobíjecími úchyty pro ruční radiostanice a čtyřmi pro ruční svítilny. Velitel má k dispozici výjezdový tablet, prostor před automobilem snímá kamera.

Nástavba

Nástavba je vyrobena z hliníkových profilů technologií šroubovaných spojů. Podlaha skříní je zhotovena z materiálu odolného abrazivům a hrubým nečistotám. Konstrukce účelové nástavby umožňuje vyjímání a vkládání požárního příslušenství ze země nebo s použitím stupaček. Vnější plášť je vyroben z hliníkového plechu a kompozitu.

V nástavbě je zabudována nádrž na vodu o objemu 1000 litrů, vyrobena je z vrstveného polypropylenu. Lze ji přímo propojit s přenosnou motorovou stříkačkou, která je uložena na výsuvném platu.

O osvětlení místa zásahu se stará pneumaticky výsuvný stožár se dvěma 24V LED světlomety, vysouván je pomocí kompresoru napájeného z elektrocentrály. Celkový světelný tok stožáru je 30 000 lumenů. Bezprostřední okolí automobilu osvětlují LED světla na obou bocích a v zadní části, nechybí LED lišty nad roletkami. Oranžovými varovnými světly je signalizováno rovněž vyklopení bočních stupaček mimo půdorys vozu.

Nástavba je řízena pomocí sběrnice, stav je zobrazován v zorném poli řidiče. Systém signalizuje například stav rolet a dveří či osvětlovacího stožáru, stav vnitřního osvětlení, akumulátorů nebo hladině vody v nádrži – tu ukazuje i stavoznak na zadní části nástavby.

Samozřejmostí je možnost obsluhy osvětlení či možnost vzdálené diagnostiky po připojení modemu.

Rozměrné požární příslušenství je uloženo na střeše automobilu, žebřík pro výstup je namontován v pravé zadní části vozu.

Rozměry

Iveco je dlouhé 6 750 mm, široké 2 250 mm a vysoké 2 550 mm.

Sdílet