Středa 3. července 2024, od 07:00 bude sloužit směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Kontejner hasičů pražského dopravního podniku plánuje jednotka používat i na hašení baterií

Speciální kontejner vybavený technickými a hasicími prostředky pro likvidaci požárů nasazením pěny, oxidu uhličitého a prášku provozují hasiči pražského dopravního podniku.

Kontejner je vyroben z ocelových profilů, jejich vnitřní povrch je opatřen protikorozním nástřikem; konstrukce je dostatečně ztužena tak, aby nedocházelo k jejímu kroucení. Karoserie je oplechována.

Podlaha kontejneru je voděodolná, zároveň odolává možnému působení látek uložených v kontejneru.

Vnitřní prostor je přístupný zadními výklopnými dveřmi a po obou bocích dvěma roletovými uzávěry, technické prostředky jsou pro snazší dostupnost umístěny na výsuvných a výklopných platech. Všechny prvky přesahující vnější obrys kontejneru při vysunutí jsou opatřeny retroreflexním označením.

Osvětlení kontejneru je napájeno dvojicí 12V akumulátorů, možné je i připojení na vnější zdroj 230 V. Nechybí zásuvka pro připojení externí konzervace či dobíjení.

Kontejner lze u zásahu používat jak ze země, tak přímo z nosiče.

Rozměrné či těžké vybavení je uloženo na manipulačních vozících – najdeme na nich například agregát na lehkou pěnu Turbex.

Plynová hasicí technologie

Plynová hasicí technologie s oxidem uhličitým je v kontejneru uchycena tak, aby ji bylo možné jako celek vyjmout pomocí paletových vidlí.

Plynová hasicí technologie sestává z:

− 20 tlakových lahví o objemu 30 kg (celkový objem 600 kg hasiva) s plnícím tlakem 300 barů − ze sběrného potrubí, které je vyvedeno do elektricky ovládaného navijáku s tvarově stálou hadicí o délce 60 metrů − ruční uzavíratelné proudnice s průtokem 50 kg za minutu − dvou přenosných navijáků s tvarově stálou hadicí o délce 25 metrů – celková možná délka vedení tak dosahuje 110 metrů − kontrolního manometru a pojistného ventilu

RFC hasicí systém na akumulátory

V kontejneru je uložen hasicí systém Rosenbauer RFC, který jednotka plánuje využívat například pro likvidaci požárů baterií.

Přečtěte siRosenbauer představuje vlastní zařízení pro řezání vodním paprskem RFC CUTTEX a penetrační systém DRILL-X

S hasicím systémem bylo dodáno deset tlakových lahví o objemu 1 l a plnicím tlaku 300 barů.

Sdílet