Středa 3. července 2024, od 07:00 bude sloužit směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Taktické cvičení, které simulovalo požár v domově seniorů ve Všestudech prověřilo jak hasiče, tak personál

V pátek 7. června 2024 se od 9.00 hodin uskutečnilo taktické cvičení simulující požár v Domově seniorů Červený Mlýn v obci Všestudy na Mělnicku.

Na tísňovou linku Hasičského záchranného sboru Středočeského kraje byl nahlášen požár, který vypukl v kuchyňce umístěné ve třetím nadzemním podlaží levého křídla budovy. V době simulovaného požáru se v budově nacházelo 45 klientů, z toho 9 v zasažené části objektu. Zároveň byla pohřešována jedna zaměstnankyně.

První jednotka, která dorazila na místo, byla z hasičské stanice Kralupy nad Vltavou. Hasiči okamžitě zahájili průzkum požárem zasažené části objektu. Při zásahu se jim podařilo nalézt a zachránit pohřešovanou ženu ze silně zakouřeného prostoru.

Zároveň začala evakuace klientů ze zasaženého křídla budovy. Tento úkol nebyl jednoduchý kvůli členité chodbě, úzkým prostorám a schodišti, které museli hasiči překonat. Pro evakuaci použili speciální evakuační matrace, které jsou v domově seniorů připraveny pod každou postelí. Evakuovaní byli přeneseni do předem určeného prostoru, kde probíhala evidence osob.

Cílem cvičení bylo prověřit schopnosti a připravenost jak profesionálních, tak dobrovolných hasičů (jednotky SDH obcí Nelahozeves, Úžice, Veltrusy a Vojkovice) na zvládání mimořádných událostí tohoto typu. Současně byla procvičena spolupráce s personálem domova. Klienti domova seniorů se v rámci cvičení ujali role figurantů, čímž se nejen zvýšila reálnost cvičení, ale zároveň si užili neobvyklý zážitek.

Vedení domova, jeho klientům i všem zasahujícím hasičům patří velké poděkování za vzájemnou spolupráci. Věříme, že toto cvičení poskytlo nejen nevšední zážitek, ale především cenné zkušenosti pro všechny zúčastněné. Po dobu cvičení byla kralupská stanice zálohována místní dobrovolnou jednotkou, která byla v pohotovosti pro případ dalšího výjezdu na své zbrojnici.

npor. Bc. Tomáš Motyčka, DiS.
velitel HS Kralupy nad Vltavou
Sdílet