Středa 3. července 2024, od 07:00 bude sloužit směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Pražští hasiči obdrželi od firmy PVK osm turbínových čerpadel a jedno ponorné kalové čerpadlo

Pražské vodovody a kanalizace pořídily pro hasiče celkem osm turbínových čerpadel a jedno ponorné kalové čerpadlo. Vše za cenu bezmála půl milionu korun.

Čerpadla budou rozmístěna na cisterny a budou používána zejména při zatopení nízko ležících prostorů.

„Ať už nějakou povodňovou vodou nebo přívalovými srážkami a nebo třeba i tím, že dojde k prasknutí vodovodu, přípojky nebo rozvodu v budově a dojde k zaplavení nějakých prostor, zejména v tom podzemí,“ dodal brigádní generál Luděk Prudil – ředitel Hasičského záchranného sboru hl. m. Prahy.

Výhodou turbínových čerpadel je, že nevyžadují přítomnost spalovacího motoru. Díky tomu se mohou hasiči v místě zásahu pohybovat i bez dýchací techniky. Samotné čerpadlo totiž pohání voda, kterou do něj dodává hasičská cisterna. Ta čistá voda se pak zpátky vrací do hasičské cisterny, tato tlaková voda pohání turbínu, která pak odčerpává vodu třetí hadicí do kanálu na ulici nebo zpět do vodního toku. Jde o bezpečnou, čistou a zároveň jednoduchou čerpací techniku. Další výhodou je, že mají podstatně vyšší čerpací výkon, díky tomu dokáží hasiči vodu z místa zásahu mnohem rychleji odčerpat. 

Spolupráce s firmou PVK je dlouhodobá. Díky ní mají pražští hasiči třeba motorový člun, dříve zase motory do motorových člunů na řeku pro vodní záchranáře. Pražské vodovody a kanalizace jsou pro HZS hl. m. Prahy zásadní partner. Především v oblasti hydrantů se společností PVK dlouhodobě spolupracují kvůli zajištění vody pro hašení.

Martin Kavka
tiskový mluvčí
HZS Praha
Sdílet