Středa 3. července 2024, od 07:00 bude sloužit směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Generální ředitel HZS ČR posuzoval připravenost USAR týmu chilských hasičů

Ve dnech 31.5 – 2.6. proběhlo v Chile reklasifikační cvičení středního týmu USAR BoCH (Bomberos de Chile). Náročná zkouška simulovala zemětřesení o síle 8,8 Richterovy stupnice. Cílem tohoto 36hodinového náročného cvičení bylo prověřit schopnost chilského hasičského týmu reagovat na mimořádné události, jako jsou zemětřesení, sesuvy budov či půdy, a to podle přísné mezinárodní metodiky UN – OCHA INSARAG. To se týmu USAR BoCH úspěšně povedlo a prodloužil si tím tak certifikát na dalších pět let.

Reklasifikace se v pozici jednoho z jedenácti mezinárodních klasifikátorů účastnil také generální ředitel Hasičského záchranného sboru ČR, genpor. Ing. Vladimír Vlček, Ph.D., MBA. Mezi dalšími klasifikátory z klasifikovaných USAR týmů byli také zástupci Francie, UK, Polska, Rumunska, Ománu, Jižní Korey, Austrálie a USA.

Pod přísným dohledem mezinárodního týmu klasifikátorů se posuzovala kompletní připravenost USAR týmu pro mezinárodní nasazení nejen při zemětřesení, a to zejména činnosti spojené s celními procedurami po příletu do postižené země, koordinace mezinárodních týmů USAR a jejich spolupráce, spolupráce s místními autoritami, soběstačnost týmu na místě nasazení, vyhledávání a záchrana osob uvězněných v omezených prostorech nebo pod troskami a mnoho dalšího.

Náročnou reklasifikační zkoušku v loňském roce splnil také český USAR tým v Berouně a to dokonce v nejvyšší kategorii těžkého týmu „Heavy“.

Bc. Lucie Pipiš
tisková mluvčí
MV-generální ředitelství HZS ČR
Sdílet