Středa 3. července 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

V Brandýse nad Labem byl vyhlášen třetí stupeň poplachu, hoří hala s obalovým materiálem

V pátek 14. června v 13.55 hodin přijalo Krajské operační a informační středisko HZS Středočeského kraje oznámení o požáru haly v Brandýse nad Labem, ve které byl uskladněn obalový materiál.

Operační důstojník na místo vyslal jednotky z prvního poplachového stupně. Vzhledem k tomu, že oznamovatel uvedl, že uvnitř haly, která má 800 m2, jsou skladovány kartonové obaly, byli o spolupráci požádáni pražští hasiči. K události tak vyjely profesionální jednoty z Mladé Boleslavi, Staré Boleslavi a Prahy – Satalic. Poplach byl navíc vyhlášen také dobrovolné jednotce obce Brandýs nad Labem.

Po příjezdu na místo velitel zásahu potvrdil prvotní informace a zvedl stupeň požárního poplachu na druhý. Průzkum však odhalil, že požár se rychle šíří, a proto byl nakonec vyhlášen třetí stupeň požárního poplachu. K požáru proto zamířily další jednotky – profesionální z Benátek nad Jizerou, Bělé pod Bezdězem, Mělníka, Neratovic, Nymburka, Říčan a ještě z pražské stanice Sokolská a dobrovolné obcí Brázdim, Čelákovice, Dřevčice, Jenštejn, Káraný, Kostelec nad Labem, Nové Jirny, Podolanka, Skorkov, Sojovice, Stará Boleslav, Šestajovice, Veleň a Záryby. Pro zajištění lepšího přehledu o zásahu byla povolána také dokumentační skupina z generálního ředitelství HZS ČR s dronem.

Při požáru obalových materiálů, jako jsou papírové kartóny, vzniká velké teplo a hustý dým, který se šíří do okolí. Proto byla povolána jednotka Chemické laboratoře Kamenice, která měřila koncentrace nebezpečných látek v okolí požáru. Rozborem bylo potvrzeno, že nebezpečné látky nepřekračují maximální povolené limity, přesto bylo vydáno doporučení v přilehlých oblastech nevětrat a nezdržovat se v místech, kam se dým přesouval.

Jelikož na místo byl povolán větší počet jednotek a bylo jasné, že požár bude mít delší průběh, povolal velitel zásahu i mobilní operační středisko z Kladna, čímž se usnadnila práce jak v místě zásahu, tak především na krajském operačním středisku, které se mohlo věnovat ostatním zásahům. Ve stejný okamžik totiž řešilo podobnou událost na Berounsku.

Vlivem velmi vysokých teplot bylo riziko poškození konstrukce budovy, ale hasební zásah musel být současně veden i zevnitř. Proto na místo dorazili členové tzv. USAR týmu, kteří přivezli speciální přístroje umožňující hlídání budovy po statické stránce. Mezi takové přístroje patří inklinometry a lasery. Přístroj hlídá konstrukci budovy a při sebemenším posunu okamžitě předá zprávu obsluze. Ta má tak čas zareagovat a stáhnout zasahující hasiče z objektu. K tomu ovšem během zásahu nedošlo a budova byla stabilní. Přesto byl na místo povolán statik.

Další komplikací, kterou musel velitel zásahu vyřešit, byla výměna prázdných lahví z dýchacích přístrojů. Všudypřítomné zplodiny hoření znemožňovaly jakýkoli pohyb bez dýchacího přístroje, a spotřeba lahví tak rychle rostla. I proto bylo domluveno plnění lahví do dýchacích přístrojů na pražské stanici v Holešovicích.

Vlastní zásah byl veden jak z vnějšku budovy, tak především vnitřkem, a spočíval v trpělivém rozebírání uskladněných kartónů. Ty byly za pomoci těžké techniky postupně vyváženy před halu, kde byly prolévány vodou. Vzhledem ke skutečnosti, že hala měla 800 m2, trvalo vyvážení materiálu po celou noc. Teprve v ranních hodinách mohl být stupeň požárního poplachu snížen na druhý a první. Během noci se zasahující hasiči střídali v práci. Zásah byl fyzicky velmi náročný a bylo nutné zajistit místo pro odpočinek, kde by hasiči, kteří aktuálně nehasili, mohli nabrat sílu před další činností. Proto velitel zásahu zřídil prostor pro odpočinek, kde pitný režim zajistilo město Brandýs nad Labem a stravu Český červený kříž.

Vzhledem ke složitosti zásahu si velitel místo události rozdělil na dva úseky a zřídil si štáb, který mu umožnil soustředit se na taktické vedení zásahu a ostatní povinnosti rozdělit na členy štábu. O složitosti zásahu svědčí počet hasičů. V jeden okamžik se u požáru pohybovalo 9 malých cisteren, 11 velkokapacit­ních, dva žebříky a zasahovalo 28 profesionálních a 59 dobrovolných hasičů. Tento počet se držel přes celou noc.

V sobotu dopoledne se na místě sešli hasičští vyšetřovatelé, kteří spolu s experty z Technického ústavu požární ochrany Praha a s kriminalisty Policie ČR zjišťovali, proč k požáru došlo. Předběžná výše škody byla stanovena na 50 miliónů korun. Během zásahu byl ošetřen jeden zasahující hasič.

I při takto rozsáhlé události musí Krajské operační a informační středisko HZS Středočeského kraje odbavovat další běžné události. Jelikož jednu událost řeší velký počet jednotek, a tudíž by neměl kdo vyjíždět k jiným událostem, provádí se tzv. zálohování stanic. To znamená, že některé jednotky dobrovolných hasičů jsou povolány, aby držely nepřetržitou službu za zasahující jednotky. V tomto případě držely zálohy na svých základnách jednotky HZS podniku Škoda Auto, a.s., SDH Podlázky, SDH Neratovice a SDH Brandýs nad Labem.

Jan Sýkora
HZS Středočeského kraje
Sdílet