Středa 3. července 2024, od 07:00 bude sloužit směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Technici chemické služby ze dvou krajů absolvovali odbornou přípravu, pracovali s fogátory a dekontaminačním zařízením

Od 10. do 13. června 2024 se konal již 19. ročník akce, která posouvá hranice odborné přípravy: instrukčně metodické zaměstnání techniků chemické služby HZS Pardubického a Královéhradeckého kraje. Po osmnácti letech pořádání zaměstnání na Seči jsme letos zvolili novou lokalitu – malebnou Wolkerovu planinu, tábořiště DDM Hlinsko nad obcí Svratouch.

„Akce byla rozdělena do dvou turnusů a lektoři přivítali techniky chemické a technické služby ze všech koutů obou krajů. Letošní téma? Dekontaminace ve všech jejích podobách – od chemických látek přes B-agens až po radioaktivní kontaminaci. Hasiči si na třech stanovištích prakticky vyzkoušeli vytvoření zjednodušeného dekontaminačního stanoviště, dekontaminaci zasahujících a nového kontejnerového stanoviště dekontaminace osob, zapůjčeného SSHR,“ uvedl kpt. Bc. Lukáš Žejdlík – technik chemické služby Krajského ředitelství HZS Pardubického kraje.

Během akce hasiči pracovali s prostředky pořízenými z programu REACT-EU, jako jsou fogátory ECATECH, dekontaminační zařízení FOBACON a prostředky pro dekontaminaci ploch. Další blok se věnoval detekci a identifikaci látek – specialisté z Institutu ochrany obyvatelstva oživili principy funkce čidel a jejich správné používání. Hasiči si navíc vyzkoušeli identifikaci látek pomocí špičkových přístrojů jako Ramanův a infračervený spektrometr.

Velkým hitem byla prezentace „Zdravý hasič“, která rezonovala jak u veteránů, tak nováčků. HZS Pardubického kraje dlouhodobě pracuje na zlepšení podmínek služby výjezdových hasičů. Do praxe jsou zaváděny principy švédských a amerických hasičů. Inspirací pro nás jsou také kolegové z HZS SČK a JMK. Ochrana zdraví hasičů je také prioritou při tvorbě projektových dokumentací v rámci plánované výstavby nových hasičských stanic.

Firma DEVA – výrobce ochranných oděvů, představila novinky v praní a impregnaci zásahových oděvů. Zajímavé byly také praktické tipy, jak se vyvarovat nejčastějších chyb při údržbě zásahových oděvů.

Zástupci české firmy Malina-SAFETY nás navíc seznámili s nejnovějšími trendy v ochranných maskách, filtrech a filtroventilačních jednotkách.

Za velikou podporu děkujeme:

Dekonta a.s., Happy End CZ a.s, MALINA – Safety s.r.o., DEVA F-M. s.r.o.

kpt. Mgr. Jakub Stryka – zastupující tiskový mluvčí

Sdílet