Středa 3. července 2024, od 07:00 bude sloužit směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Exploze s následným požárem v havířovské nemocnici prověřila připravenost složek IZS

Externí stavební firma prováděla v nemocnici Havířov v pavilonu „O“ rekonstrukci prostor. V prostorách 1. nadpodlaží prováděli zaměstnanci této externí firmy svářečské práce, přičemž v důsledku porušení zásad požární bezpečnosti došlo k explozi a následnému požáru. V tu chvíli se v blízkosti místa samotné exploze pohybovalo velké množství osob, byli to jak zaměstnanci nemocnice Havířov, tak pacienti, ale rovněž také zaměstnanci zmíněné stavební firmy.

Výše uvedené bylo předmětem taktického cvičení složek IZS, které se uskutečnilo v nemocnici Havířov ve středu 19. 6. 2024. Hlavním tématem pak byla reakce složek IZS a klinických pracovišť na mimořádnou událost, při níž došlo ke zranění velkého množství osob.

Okamžitě po explozi se na místo události dostavil zdravotnický personál z jiných částí pavilonu. Ten na místě zjistil, že došlo k velkému zakouření vnitřních prostor s podezřením na požár, registrovali rovněž přítomnost několika zraněných osob, od kterých se posléze dozvídají, že by se zde mělo nacházet větší množství dalších osob.

Zdravotnický personál oznámil tuto mimořádnou událost na tísňovou linku 112, kontaktoval rovněž styčnou osobu k aktivaci potřebných opatření a informování vedoucích zaměstnanců pracovišť.

Hlavními cíli tohoto taktického cvičení byla příprava a reakce nemocnice k plnění úkolů při likvidaci zdravotnických následků, stanovení postupů a povinností zaměstnanců při organizování, řízení a vykonávání činností při likvidaci události.

K dalším cílům patřilo procvičení vzájemné spolupráce zdravotnického personálů NH se složkami IZS, procvičení připravenosti složek IZS provádět záchranné a likvidační práce u MU tohoto charakteru, stejně tak procvičení vzájemné spolupráce, komunikace a koordinace složek IZS.

Složky IZS ověřovaly taktéž množství sil a prostředků při likvidaci události tohoto typu a rozsahu, stejně tak i postupy a zásady. Posledním cílem taktického cvičení bylo ověření připravenosti NH poskytnout rychlou, efektivní a dobře organizovanou zdravotní péči v případě mimořádné události s výskytem hromadného postižení osob.

Kamila Langerová
tisková mluvčí
HZS Moravskoslezské­ho kraje
Sdílet