Středa 3. července 2024, od 07:00 bude sloužit směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Před 20 lety se v Brně rozezněl výbuch plynu, jednou z obětí byla čtyřletá dcerka zasahujícího hasiče

V pondělí 21. června 2004 po 13. hodině došlo v bytovém domě v Brně – Černovicích k výbuchu plynu a následnému zřícení části budovy. V domě navíc začalo hořet. Během 5 minut se na místo dostavila první hasičská jednotka a následovaly další a další.

Hasiči likvidovali požár a současně zachraňovali lidi z trosek domu. Ze sutin se podařilo vyprostit a zachránit dvě osoby. Na místo přiletěli také členové USAR týmu z Prahy. Kolem 20. hodiny začalo střídání zasahujících hasičů další směnou, která celou noc pokračovala v odklízení a prohledávání sutin. Ve 21.45 nalezli pod troskami tělo jedné oběti. Ráno pokračovala v činnosti další směna, která po poledni nalezla tělo pohřešované dívenky.

Celý zásah byl mimořádně náročný nejen fyzicky, ale také psychicky. Celou tragédii umocňovala skutečnost, že pohřešovanou dívkou a nakonec i jednou z obětí byla čtyřletá dcerka jednoho ze zasahujících hasičů.

Následující den ještě hasiči vytahovali z trosek osobní věci postižených a pomáhali při vynášení materiálu z bytů před demolicí objektu.

Na místě neštěstí zemřeli 3 lidé a 7 se zranilo.

Zásahu se během dvou dnů účastnilo více jak 30 kusů zásahové techniky z 15 hasičských jednotek a asi stovka hasičů.

HZS Jihomoravského kraje
Sdílet