Středa 3. července 2024, od 07:00 bude sloužit směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Bezpečnost výstavy „České mozky léčí svět“ v Národním technickém muzeu proběhla pod dohledem odborníků z radiometrické laboratoře

Věděli jste, že v Národním technickém muzeu je od 19. 6. 2024 nová výstava „České mozky léčí svět?“ A co to má společného s hasiči?

Jedním z exponátů této výstavy, která návštěvníkům přibližuje inovativní české postupy v oblasti veterinární péče, farmacie, chirurgie, protetiky, nanotechnologií, lázeňské péče a také v oblasti bádání a předávání informací je i vzorek smolince.

Smolinec (chemicky oxid uraničitý) je nejdůležitější rudou uranu a radia, které se dříve používalo jako zdroj radia na léčebné preparáty a do dneška se využívá v radonových lázní v Jáchymově.

A kde jsou ti hasiči? Kurátoři výstavy se na nás obrátili s prosbou o posouzení rizika ozáření návštěvníků nacházejících se v blízkosti tohoto exponátu. Odborníci naší radiometrické laboratoře se tak vydali na místo a provedli měření, která potvrdila že žádné nebezpečí pro návštěvníky nehrozí. V bezprostřední blízkosti exponátu, na povrchu vitríny, byla hodnota dávkového příkonu jen nepatrně vyšší oproti běžnému přirozenému pozadí a navštívit tak tuto výstavu je nejen bezpečné, ale hlavně zajímavé a poučné. Pro zajímavost ještě dodejme, že dávkový příkon na žulové dlažbě na schodech do muzea je cca dvojnásobný oproti hodnotě u vitríny.

Odkaz na výstavu České mozky léčí svět (web Národního technického muzea) je ZDE.

Sdílet