Středa 3. července 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Detektor kouře zachránil lidské životy u požáru obývacího pokoje na Olomoucku

Zachránil 3 lidské životy, sám byl zničen. Řeč je o požárním hlásiči, díky němuž obyvatelé rodinného domu v Cholině na Olomoucku zjistili, že u nich v noci hoří obývák. Po výletě tam nabíjeli čelovky.

Kvůli technické závadě jedna začala hořet a od ní chytila sedačka, která se během chvíle celá vznítila. Jedovaté zplodiny zaplnily místnost a pak i celé patro.

Požární hlásič instalovali majitelé na chodbu před dvěma měsíci. A dobře udělali. Akustická signalizace je probudila. Když vběhli do obývacího pokoje, byl již velmi zakouřený a v tu chvíli nebylo možné hasit. Únikovou cestu měli naštěstí volnou, takže vyběhli z domu po schodech ven a přitom ještě probudili babičku, která bydlí dole v přízemí. V bezpečí před domem pak požár nahlásili na tísňovou linku.

Po příjezdu na místo zásahu jsme požár v obývacím pokoji s využitím 2 C proudů dostali rychle pod kontrolu. Zasahovali jsme v dýchací technice. Místnosti jsme odvětrali pomocí přetlakového ventilátoru a dům jsme ještě zkontrolovali termokamerou, abychom vyloučili skrytá ohniska. Díky včasnému ohlášení se požár nerozšířil mimo obývací pokoj. Škoda tak činí asi půl milionu, ovšem uchráněné hodnoty přesahují dva miliony korun.

A co bylo příčinou požáru? Jednalo se o technickou závadu na elektroinstalaci dobíjecí hlavové svítilny, kdy došlo k destrukci monočlánku 3,6 V.

V této souvislosti bychom důrazně doporučili pořídit si požární hlásič a udržovat jej funkční a v provozuschopném stavu. Také apelujeme na to, aby se všechna zařízení nabíjela pouze během dne, nikoli v noci, kdy nad přístroji není žádný dohled ani kontrola.

Lucie Balážová
tisková mluvčí
HZS Olomouckého kraje
Sdílet