Středa 3. července 2024, od 07:00 bude sloužit směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči lezci cvičili na sloupu lanovky pod Ještědem i na cvičné věži

Na poskytování první pomoci osobám při zásazích ve výškách a nad volnou hloubkou se zaměřili hasiči – lezci, kteří v minulém týdnu absolvovali IMZ (instruktážně metodické zaměstnání) v několika lokacích. A to jak v Liberci, tak i v Jizerských horách. Výcviku se kromě příslušníků HZS Libereckého kraje zúčastnilo také jedno družstvo hasičů – lezců sousedního HZS Středočeského kraje a jedno lezecké družstvo HZS podniku Škoda Auto, a.s.

Na šestici lezeckých družstev čekaly na šesti různých stanovištích rozličné modelové situace. Hasiči – lezci měli za úkol je řešit stejně tak, jako kdyby se jednalo o reálný zásah. Cílem výcviku bylo mj. sjednocení postupů v jednolanové technice a prohloubení dovedností hasičů – lezců při záchranných pracích v terénu. Přičemž důležitou roli hrála také rychlost a bezpečnost provedení záchrany osoby (figuranta).

Do největší výšky se hasiči dostali na stanovišti v liberecké průmyslové zóně Sever, kde cvičili na přibližně 40 metrů vysokém reklamním pylonu. Jejich úkolem tam bylo překonat připravenou lanovou cestu, která měla prověřit základní schopnosti lezce a jejich adaptaci na výšku.

„Zde bych rád poděkoval společnosti Bauhaus za umožnění realizace výcviku na tomto specifickém místě,“ říká vedoucí výcviku pprap. Zdeněk Jirouš a dodává: „Poděkování za podporu uspořádání patří také Sportovnímu klubu HZS Libereckého kraje a partnerům HUDY, Vertone, Singing Rock a Atrea.“

Pěknou scenérii v podobě výhledu na Liberec a Jizerské hory nabídnulo stanoviště pod Ještědem, kde se cvičící pohybovali na sloupu bývalé kabinové lanové dráhy. Výcvik jim částečně ztěžovalo i horké letní počasí a vysoké teploty.

Jedním ze stanovišť, kde hasiči – lezci cvičili práci nikoliv ve výšce, ale nad volnou hloubkou, byla jeskyně Valhala v Jizerských horách. V jejím podzemním bludišti museli lezci najít figuranta (silně podchlazenou osobu), zajistit mu tepelný komfort a transportovat jej ven.

Co týče lokací byl výcvik velmi pestrý – odehrál se také na hrázi přehrady na Černé Nise v Bedřichově, na skalním hradě Jezdec v libereckých Kateřinkách a na lezeckém trenažéru centrální hasičské stanice v Liberci.

Text: por. Jaroslava Benešová, pprap. Zdeněk Jirouš
Foto: pprap. Pavel Šrejma. plk. Radek Hon, por. Jaroslava Benešová
Sdílet