Středa 3. července 2024, od 07:00 bude sloužit směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči z Bruntálu dvakrát zasahovali na přehradě Slezská Harta, vítr převrátil plachetnici a utrhl hausbót

Ve dvou případech museli v neděli 30. 6. 2024 zasahovat profesionální hasiči z Bruntálu na přehradě Slezská Harta, kde došlo k převrácení plachetnice a také k uvolnění hausbótu a jeho samovolnému vyplutí na vodní plochu.

V prvním případě byli hasiči o převrácené plachetnici na Slezské Hartě v katastru obce Karlovec informováni v 10:29 hod. Hasiči ze stanice Bruntál si s sebou vzali lodní kontejner, ve kterém kromě člunů mají i vše potřebné pro práci na vodě, nejen pro záchranu tonoucích osob.

Hasiči se na člunu přiblížili k převrácenému plavidlu. Pána, který se na plachetnici nacházel, vzali na palubu svého člunu a následně plachetnici přitáhli ke břehu, kde ji převrátili a předali zpět „námořníkovi“.

Ve druhém případě, který se stal v 11:39, došlo k utržení hausbótu a jeho neřízenému vyplutí na vodní hladinu. Jelikož se hasiči stále nacházeli na přehradě, kde zasahovali u první události, vyslali na hladinu ještě druhý člun a přepravili se k plovoucímu hausbótu.

Ten následně navázali na své dva čluny a bezpečně ho odtáhli k nejbližšímu kotvišti v katastru Nová Pláň, kde ho ukotvili a vyrozuměli o události majitele.

Oba zásahy se obešly bez zranění osob, nedošlo k ohrožení životního prostředí a k poškození lodě či hausbótu. Hasiči se na svou základnu vrátili krátce před půl druhou hodinou odpolední.

Lukáš Popp
tiskový mluvčí
HZS Moravskoslezské­ho kraje
Sdílet