Středa 3. července 2024, od 07:00 bude sloužit směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiče zaměstnává extrémní počasí, klimatická změna výrazně mění statistiky zásahů

Hasiči zasahují u většího počtu událostí, které souvisí s bouřkou. Do 20:00 hodin evidují tisícovku případů hlavně ve východní části Česka.

Moravskoslezský kraj

V souvislosti s intenzivními bouřkami a silným větrem zasahovali hasiči v Moravskoslezském kraji od včerejších 17:40 hod. do dnešní šesté hodiny ranní u 121 událostí. Zapojeno bylo celkem 18 profesionálních, 62 dobrovolných a jedna podniková jednotka hasičů.

Olomoucký kraj

V Olomouckém kraji hasiči v neděli v noci řešili 260 zásahů. Do terénu vyslalo operační středisko 120 jednotek, tedy asi 500 hasičů.

Kraj Vysočina

Hasiči na Vysočině zasahovali u více než jedné stovky událostí v souvislosti s počasím. Nejčastěji odstraňovali stromy a větve, které padly na komunikace a bránily tak plynulému provozu. Nejvíce událostí řešili na Třebíčsku a Žďársku.

Jihomoravský kraj

Náročnou noc zažili jihomoravští profesionální a dobrovolní hasiči. V souvislosti s bouřkami a vydatným deštěm evidujeme od nedělního odpoledne do pondělního rána na 170 událostí a další ještě přibývají.

V dopoledních hodinách pokračovalo odstraňování následků v postižených obcích na Vyškovsku. V Milonicích pracovalo na 50 profesionálních a dobrovolných hasičů. Soustředili se jednak na očištění komunikací od naplavenin a také na odčerpávání zatopených prostor v domech a zahradách.

Zlínský kraj

Od včerejších 17:00 hodin do dnešních 9:00 hodin zasahovala ve Zlínském kraji více než stovka profesionálních a dobrovolných jednotek u více než 320 událostí. Ve většině případů se jednalo o čerpání sklepů, nebezpečných lagun a jiných prostor, následovaly pak technické pomoci s odstraňováním nebezpečných stromů a větví.

Nejklidnější situace byla na Uherskohradišťsku, horší byla v ostatních částech kraje. Velmi složitá byla situace v Sazovicích, kde nad ránem probíhala i evakuace 11 osob z několika zaplavených domů, nebo zásahy ve Fryštáku, Rackové či Rožnově pod Radhoštěm.

Sdílet