Středa 3. července 2024, od 07:00 bude sloužit směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči ve Frýdku-Místku zachránili muže, pro něhož se jeho vlastní vozidlo stalo horkou pastí

Profesionální jednotka hasičů z Frýdku-Místu zasahovala v neděli 30. 6. 2024 při záchraně muže, kterého vlivem technické závady uvěznilo ve svých útrobách jeho vlastní vozidlo. Vzhledem k tomu, že se vozidlo nacházelo na přímém slunci, šlo jeho majiteli o život.

Operační středisko hasičů obdrželo informaci o muži uvězněném ve vozidle 
v 16:49 hod. Hasiči byli na místě události během jedné minuty a na zadním sedadle skutečně nalezli bezvládně ležícího muže. Veškerá snaha hasičů o navázání komunikace byla bez odezvy.

Dle prvotních informací souseda, který hasiče zavolal, byl muž ve vozidle uvězněn po dobu minimálně 45 minut. Muž – po marných pokusech dostat se z vozidla sám – začal bouchat o pomoc na okno, čehož si všiml právě soused.

Hasiči bez jakéhokoliv zaváhání rozbili z důvodu záchrany života muže zadní okno levých dveří, následně otevřeli i zadní, páté dveře vozu. Za pomocí páteřové desky vytáhli muže z vozidla, ihned mu poskytli kyslíkovou terapii a začali jej pozvolna ochlazovat. Muže si následně převzali do péče přivolaní zdravotníci.

Tento příklad je ukázkou toho, že není radno čekat delší dobu na záchranu z vozidla, které je vystaveno přímému slunečnímu záření. Ve vozidle dochází k velmi rychlému stoupání teploty, které může způsobit přehřátí organismu.

Jak se tedy zachovat? Pokud si zabouchnete vozidlo nebo v případě, že zpozorujete v jakémkoliv cizím vozidle přítomnost dítěte nebo zvířete a nejste schopni auto vlastními silami otevřít, zavolejte i hned na tísňovou linku.

Kamila Langerová
tisková mluvčí
HZS Moravskoslezské­ho kraje
Sdílet