Sobota 27. července 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Sbor dobrovolných hasičů obce Břasy oslavil 150 let od svého založení monstrózní akcí

Sobota 22. června byla velice očekávaným dnem. Do příprav oslav jsme vložili veškerou energii a věnovali jsme jim spoustu času a to v čele s naším jednatelem sboru, který si vzal oslavy na starosti spolu s členy jednotky SDH Břasy.

Polovina úspěchu je počasí. A to nakonec vyšlo, doslova jako na objednávku. Příjezd techniky hasičů byl stanoven od 11 hodin, ale první kusy techniky byly na místě již po desáté hodině. Dopolední program zpestřila kapela Kralovanka z nedalekých Kralovic. Oslavy oficiálně zahájilo houkání všech sirén v areálu v 11:50 a to včetně požární sirény na hasičárně v Břasích.

Poté se všichni přítomní seřadili do slavnostního průvodu včele se státní vlajkou, květinovým věncem a praporů zúčastněných sborů. Průvod za doprovodu pochodové hudby zamířil k pomníku padlých ve světových válkách. Zde jsme slavnostně položili věnec a následně zazněla hymna České republiky.

Po návratu do areálu začala trochu netradiční schůze, jejíž součástí bylo ocenění členů sboru a předání vyznamenání. Úvodní slovo měl náměstek starosty sboru Radek Kočka a jednatel sboru Josef Chlanda. Historie sboru a všechny důležité informace jsme měli připraveny v novinách, které byly na oslavě k dispozici. Velmi nás potěšilo vyznamenání sv. Floriána pro náš sbor, který nám předal starosta OSH pan Miroslav Frost a předání stuhy k 150. výročí založení SDH Břasy z rukou starosty obce Miroslava Kroce.

Ženy chlapů z jednotky sboru dobrovolných hasičů jistě překvapilo ocenění za vzornou péči o člena jednotky, květina a polibek od starosty sboru Jiřího Kočky. Závěr schůze patřil proslovům našich hostů, které byly opravdu moc krásné a inspirativní pro naší práci do dalších let.

První ukázka byla z historie hasičství, kolegové z SDH Vranovice nám předvedli koněspřežnou stříkačku z roku 1900. Návštěvníci si mohli sami vyzkoušet náročnost hašení tímto historickým skvostem. Poté následovala ukázka dětí z SDH Kříše v podobě požárního útoku se čtyřmi C proudy.

Z ničeho nic se v areálu ozvala střelba, čímž odstartovala ukázka police zadržení pachatele a práce psovoda. Mezi nejzajímavější jistě patřila ukázka parní stříkačky z SDH Klatovy. Takové stroje jsou pouze 4 v ČR a ještě k tomu vidět na živo, jak takový stroj funguje, bylo nádherné. SDH Strašice předvedlo fungl novou čtyřkolku Can-Am, jízda v terénu s nám známým řidičem Josefem Humlem byla určitě velice náročná.

V horkém dni přišla vhod sprcha z výškové plošiny Scania, z výšky 32 metrů jsme spustili vodu a děti radostí běhaly pod plošinou jako v dešti. V zadní části plochy se děti nořily v oblíbené pěně.

Ukázka SDH Radnice v podobě vyproštění zraněné osoby z převráceného vozu zakončila odpolední program. Náš figurant Lukáš Matějíček byl zachráněn, z vozidla vyproštěn a to bez škrábnutí. Mezi ukázky hrálo Duo C.K. Oficír Šraml ve stylových uniformách a připomněli nám trochu historie.

Při večerní zábavě s kapelou Diskosonk jsme už mohli bezstarostně slavit a skvěle se bavit. Podle reakcí se oslavy povedly. Ohňostroj v doprovodu hudby ve 23 hodin bylo velké a doufáme, že povedené finále oslav.

Po celý den jezdila elektrická mašinka po zahradní železnici a vozila děti i dospělé, pro děti byl navíc k dispozici skákací hrad a malování na obličej. K vidění byla hasičská technika napříč historií od nejstarších exponátů po nejnovější stroje. I přes další velké akce v okolí přišlo na naše oslavy velké množství návštěvníků, odhadujeme, že to bylo i hodně přes tisíc diváků.

Děkujeme za přízeň a účast na našich oslavách. Poděkování patří také všem sborům, které představily svoji techniku, a našim kamarádům, kteří se zapojili do programu oslav, speciálně pak moderátorovi Petru Kunclovi za skvěle zvládnuté moderování oslav.

Obrovský dík patří obci Břasy, Plzeňskému kraji a firmě Recovera. Bez Vaší podpory by to nešlo. Na závěr si dovolím poděkovat všem členům z SDH Břasy, kteří se do oslav zapojili a pomohli tak připravit pro náš sbor oslavu hodnou pro zapsání do historie sboru.

Josef Chlanda
jednatel SDH Břasy
Sdílet