Úterý 16. července 2024, od 07:00 bude sloužit směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Berlínští hasiči pořídili dalších pět elektrických cisteren Rosenbauer RT, mají největší eFlotilu na světě

Pět nových elektromobilů Rosenbauer RT pořídili hasiči v Berlíně, v celkovém počtu elektrických cisternových automobilových stříkaček jsou tak první na světě. První kus pořídili hasiči jako prototyp už v roce 2020.

Na testování si tehdy vzali třináct měsíců – s elektromobilem řešili 1 400 zásahů, u kterých strávili 770 hodin a najeli více než 13 000 kilometrů. Vůz byl nasazen až 16× denně, více než 90 % zásahů proběhlo v plně elektrickém režimu.

Přečtěte siElektrická cisterna od Rosenbauera se ukázala v Ostravě, firma Požární bezpečnost revoluční vůz představuje v rámci RT Tour

Podle výpočtů hasičů bylo během zkušebního období ušetřeno více než deset tun CO2 ve srovnání s konvenčně poháněným vozidlem.

RT lze nabíjet jak stejnosměrným proudem (až 150 kW), tak střídavým proudem (až 22 kW). Během zkušební fáze se ukázalo, že energii spotřebovanou při průměrném zásahu lze doplnit za pouhých 10 až 15 minut – i při sníženém výkonu nabíjecího místa na 50 kW.

Přečtěte siRosenbauer přivezl na veletrh Interschutz celou modelovou řadu elektrických vozidel, ve světové premiéře představil i elektroPanthera

Berlínští hasiči využívají verzi se sedmimístnou kabinou, 1 200 litry vody a 100 litry pěnidla. Ve vozidle jsou dva systémy pro zásah pěnou – kromě tradičního přiměšování Rosenbauer Variomatic je zde i systém CAFS pro výrobu pěny stlačeným vzduchem.

Rodina RT se ve světe rozšiřuje. Kromě Berlínských hasičů tato vozidla využívají ve Vídni, v Los Angeles a nedávno čtyři kusy pořídili i do švýcarské Basileje.

Přečtěte siVídeň následuje kolegy z Berlína, profesionální hasiči rakouského hlavního města pořídili prvosledové zásahové elektromobily

Vozidla pro Basilej jsou v konfiguraci s 1 600 litry vody a 200 litry pěnidla. Čerpací zařízení Rosenbauer N35 je vybaveno elektronickým přiměšováním RFC Admix Variomatic.

Sdílet