Úterý 16. července 2024, od 07:00 bude sloužit směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

V areálu malé vodní elektrárny Darová se uskutečnila oblíbená letní akce hasiči dětem

Hasiči dětem je akce, kterou několik let společně pořádají dobrovolní hasiči okrsku č.5 z okresu Rokycany. Okrsek č.5 sdružuje sbory dobrovolných hasičů Břasy, Kříše, Vranovice, Stupno, Všenice, Bušovice. Prostředí malé vodní elektrárny Darová se stalo ideálním pro takovou akci.

Velký díky patří majiteli a správci objektu. Cílem akce je ukázat (nejen) dětem techniku hasičů a záchranářů, jejich práci a také zábavnou a nenucenou formou předat nějaké to know-how. U vchodu si děti vyzvedly kartičky, kam se zaznamenávaly splněné úkoly, za které pak děti čekala odměna v podobě buřtu a limonády.

Střílely ze vzduchovky, házely míček do panáka, stříkaly z ručních stříkaček na terč a další zábavné úkoly. SDH Břasy připravilo ukázku práce na vodě v podobě záchrany tonoucího. Po úspěšném nalodění posádky, vylovení tonoucího a dopravení nešťastníka na břeh následovaly základy první pomoci.

Pak jsme si pověděli něco o ručních hasicích přístrojích a ukázali jejich použití na skutečný oheň. Jak se s nimi hasí si vyzkoušely také děti. Na akci přijeli ukázat svoji techniku i profesionální hasiči z Radnic a Rokycan. Především lesní speciál Mercedes Unimog zaujal svoji „sprchou“, která slouží pro pohyb blízko ohně. Návštěvníci si se zaujetím prohlédli vybavení vozu rychlé zdravotnické pomoci.

Velkou atrakcí jsou tradičně jízdy na motorových člunech po řece. Tentokrát byly k dispozici tři a i tak se tvořil nekončící zástup zájemců o svezení. Stejně tak u stanovišť s úkoly byla znát velká návštěvnost. Evidováno bylo 120 dětí, což je bezpochyby rekordní účast na této akci. Nechyběla skluzavka do vody, kterou nám propůjčují naši kolegové z Oseka i s dalším vybavením areálu. Díky za to! Enormní zájem byl také o prohlídku elektrárny. Skvěle strávené odpoledne ještě doplnilo pravé letní počasí.

Radek Kočka
náměstek starosty SDH Břasy
Sdílet