Neděle 29. září 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Téměř tisícovku zásahů za sebou mají hasiči po průchodu bouřek Českem

Od včerejšího odpoledne zasahovali hasiči na území Česka ve více než 946 případech v souvislosti se silnými bouřkami. Nejvíce technických pomocí evidujeme v krajích Středočeském, Jihočeském a Ústeckém.

Pardubický kraj

Hasiči v Pardubickém kraji se po celou noc nezastavili. Nejen hasiči z výjezdu, ale také příslušníci na operačním a informačním středisku měli velmi rušnou noc. Operační středisko vyslalo jednotky požární ochrany od středeční 15.43 hodiny až do čtvrteční 6. hodiny ranní celkem k 115 událostem v souvislosti s bouřkami, které se přehnaly přes Pardubický kraj.

Jednalo se zejména o popadané stromy a čerpání vody ze zatopených sklepů domů, škol i garáží.

Strom spadlý na jedoucí vlak na železniční trati č. 010 ve Chvaleticích způsobil v podvečer zastavení vlaků na koridoru, který musel být zastaven v 16.52 hodin. Dva vlaky plné cestujících stály až do chvíle odstranění stromu. Ve vlaku směrem na Kolín cestovalo 490 osob, ve vlaku směrem na Pardubice bylo 185 cestujících.

Z vlaku (směrem na Pardubice) museli hasiči evakuovat všechny osoby. Jízdní souprava byla poškozena a osoby si postupně přestoupily do jiného náhradního vlaku pomocí přechodových lávek. Druhý vlak s 490 cestujícími mohl po odstranění spadlého stromu pokračovat v jízdě. V průběhu zásahu museli hasiči předat velení jednotce hasičů Správy železnic, hasiči z Přelouče museli přejíždět k dalším událostem, které způsobilo divoké počasí.

Bouřky zasáhly večer i Chrudimsko a v noci i Svitavsko. A opět hasiči odčerpávali vodu ze zatopených sklepů domů, ale i například za základní školy. Úhřeticích skončil strom na zaparkovaném voze. V Horním Bradle spadl strom v dětském táboře. Naštěstí se nikomu nic nestalo.

Blesk udeřil do stromu, ze kterého se s největší pravděpodobností přenesl na střechu domu v Rokytně- Drahoši na Pardubicku. Plameny, které zasáhly střechu, likvidovaly jednotky hasičů. Majitel je na dovolené a není možné v tuto chvíli vyčíslit škodu.

Jihomoravský kraj

V souvislosti s počasím hasiči od středeční 22. hodiny do čtvrteční 7. hodiny zasahovali u 25 událostí. Ve většině případů šlo o popadané stromy a to hlavně na Brněnsku a Blanensku. Události se obešly bez zranění.

Jihočeský kraj

Krátce před 20. hodinou večerní začaly tísňové linky 112 a 150 na operačním středisko HZS Jihočeského kraje zahlcovat události, kdy občané Jižních Čech žádají o pomoc s řáděním silné bouřky.

Nejvíce bylo doposud zasaženo Českokrumlovsko. Hasiči zde vyjeli k více než 70 tzv. vícečetným událostem, kdy ještě během každé z nich odklidili několik popadaných stromů. Kromě likvidace stromů ze silnic řešili přívaly vody. Čerpání vody na Krumlovsku evidujeme ve více než deseti případech.

Nejzasaženější oblasti bylo jednoznačně Lipensko a okolí Frymburka, čerpáme vodu například ve sklepech ve Frymburku, Malšíně, také v obchodech v centru Českého Krumlova a ze silnic na Latráně a Domoradicích v Českém Krumlově. U Posudova spadlé stromy uvěznily na silnici ženy v osobním autě, nedošlo k žádnému zranění.

Bouřka se následně přesunula na Českobudějovicko, konkrétně hlavně na Trhosvinensko. V této oblasti jsme téměř třicetkrát vyjeli ke spadlým stromům (stále platí, že v rámci jednoho výjezdu odklízíme i více popadaných stromů). Skoro 20 čerpání je pak například v Římově, Komařicích, Strážkovicích nebo Mladošovicích.

Prudký déšť doslova spláchnul Trhové Sviny. Jen v samotných Svinech evidujeme dalších přibližně 20 čerpání vody ze sklepů, kanalizace nestíhají pobírat velký příval vody, monitorujeme zvedlou hladinu místního potoka.

Sledujeme situaci v táborech a kempech v Českém Krumlově a u obcí Ločenice a Pořešín, zda bude nutné evakuovat promočené děti, vedoucí a jejich stany. Nikdo v tuto chvíli není zraněn!!!

Od 22. hodiny jednotky vyjely k dalším přibližně 30 událostem. Další nové události ale již zdaleka nepřibývají takovým tempem jako v posledních hodinách.

Shrnutí:

  • celkem událostíí: 230, přibližně dvě třetiny z toho tvoří zásahy u popadaných stromů, zbytek událostí je čerpání vody ze zatopených sklepů a silnic,
  • nejvíce zasaženo Českokrumlovsko (cca 100 událostí, nejvíce na Lipensku a Frymbursku) a Trhosvinensko (Svinenský potok na 3. stupni SPA),
  • evakuace dětského tábora u obce Nesměň (cca 40 osob, nikdo zraněn, starosta obce zajistil náhradní ubytování).

Královéhradecký kraj

Silné bouřky působily komplikace v celém kraji. Hasiči museli evakuovat jeden dětský tábor, hradeckou část Plotiště nad Labem zaplavil potok, který nestíhal pohltit přívaly vody.

Varování meteorologů před silnými bouřkami se vyplnilo, v Královéhradeckém kraji udeřily už ve včerejších (10. 7.) odpoledních hodinách. Výjezdů hasičů v souvislosti s počasím začalo přibývat kolem 15. hodiny, nárůst pokračoval až do pozdějších nočních hodin. Od včerejší 15. hodiny do dnešního rána (údaje k 7:00) evidujeme 110 událostí, které mají spojitost s odstraněním následků bouře.

Nejvíce práce měli hasiči v okrese Hradec Králové, kde zasahovali u 57 událostí. Dále evidujeme 20 technických zásahů v okrese Trutnov, 15 v okrese Jičín, 11 v okrese Rychnov nad Kněžnou a 7 v okrese Náchod.

V zásahové činnosti profesionálních a dobrovolných jednotek hasičů převažovaly technické zásahy – odstranění spadlých stromů ze silnic, zaparkovaných vozidel nebo drátů elektrické vedení. Často byla naše pomoc vyžadována také při čerpání vody z obytných a technických prostor nebo při omývání komunikací od bahna a naplavenin.

Do katastru obce Zlatá Olešnice na Trutnovsku byly ve středu po 20. hodině vyslány čtyři jednotky hasičů, aby pomohly s evakuací dětského tábora na žádost hlavního vedoucího. Táborníci měli už zabezpečené náhradní ubytování v Trutnově, kam je pomohly dopravit hasičské dopravní automobily nebo si je vyzvedli rodiče. Evakuováno bylo celkem 49 lidí (38 dětí a 11 dospělých), všichni byli v pořádku bez zranění.

Na Královéhradecku řádila bouřka nejvíce na východ a sever od Hradce Králové. V královéhradecké místní části Plotiště nad Labem řešily profesionální a dobrovolné jednotky požární ochrany dokonce zaplavení několika domů, zejména v okolí ulice U Dřevony.

Po přívalu deště a vody z polí se náhle zvedla hladina potoka Melounka, zaplaveny byly obytné nebo technické části osmi rodinných domů, ulice i zahrady. Hasiči spolupracovali na místě s pracovníkem Povodí Labe, prováděli monitoring toku, průzkum objektů a čerpali vodu ze zasažených prostor.

Podnikala se také preventivní opatření – na ohrožená místa jsme rozváželi pytle s pískem, které připravovali dobrovolní hasiči v Plačicích v areálu správy a údržby silnic. Ve Svobodných Dvorech pak museli hasiči například zlikvidovat zlomený strom, jehož část padla na střechu domu. Na místě využili při práci výškovou techniku.

Voda působila komplikace také v dopravním provozu mezi Hradcem Králové a Všestary, kde zůstala po přívalovém dešti zatopená část kruhového objezd (silnice I/35, pod dálnicí D11). Na místě zůstalo několik vytopených aut, některá z nich byla nepojízdná.

Liberecký kraj

S ohledem na vydanou výstrahu ČHMÚ a probíhající bouřky hasiči v kraji zasahují především u technických pomocí spojených s čerpáním vody ze zatopených sklepů, silnic, nebo řeší zásahy spojené s popadanými stromy. Od 18:20 mají takových událostí přibližně na dvě desítky.

asiči zasahují převážně na Liberecku a Jablonecku, konkrétněji v Hodkovicích nad Mohelkou, Hrádku nad Nisou, v Rychnově u Jablonce nad Nisou nebo v samotném Jablonci. Například na Rádle na silnici I/35 hasiči čerpají vodu ze zatopeného nájezdu – nájezd na Hodkovice PČR uzavřela.

V Hodkovicích nad Mohelkou v jednom případě padající kroupy ucpaly odtokové kanálky ze střechy a dále poškodily světlíky na střeše bytového domu tak, že do objektu začalo zatékat.

Sdílet