Úterý 16. července 2024, od 07:00 bude sloužit směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

V dálničním tunelu Klimkovice hasiči cvičili zásah u dopravní nehody

Dopravní nehoda dvou osobních automobilů byla ve středu 10. července 2024 námětem taktického cvičení hasičů v tunelu Klimkovice na dálnici D1.

Hasiči pravidelně využívají servisní práce v tunelu Klimkovice pro organizaci cvičení – od požárů, přes dopravní nehody až po nehody s únikem nebezpečných látek. Ve středu Ředitelství silnic a dálnic pro potřeby údržby uzavřelo pravou tunelovou troubu – tedy směr do Ostravy.

Součástí nehody bylo rovněž vyproštění zraněných a zaklíněných osob – v každém z vraků byl připraven vždy jeden figurant, o kterého se museli hasiči postarat.

Do výcviku se zapojily profesionální jednotky ze stanic Bílovec a Ostrava-Zábřeh. Cílem bylo – krom samotného vyproštění osob – procvičit především taktiku zásahu v tunelu, která je v určitých aspektech specifická.

Jedná se o uzavřenou stavbu se zúženým profilem, není v něm tedy například dost dobře možné vytvořit záchranářskou uličku, hasiči rovněž musí pečlivě organizovat vjezd do tunelu z protisměru, komunikaci mezi jednotkami i samotnou evakuaci osob.

Jakub Kozák
tiskový mluvčí
HZS Moravskoslezské­ho kraje
Sdílet