Neděle 1. září 2024, od 07:00 bude sloužit směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Česká mise v Bulharsku pokračuje, vesnici Skutare podle místních Black Hawk zachránil

Bulharsko v rámci Mechanismu civilní ochrany Unie požádalo o pomoc v souvislosti s rozsáhlým lesním požárem ve složitém terénu u města Stara Zagora, který se začal přesouvat do blízkosti obydlených oblastí. Situaci na místě komplikuje sucho, horko a velice silný vítr.

Česká republika vyslala do oblasti na pomoc dva vrtulníky určené pro hašení požárů v přírodním prostředí a pozemní podporu. Jedním z nich je policejní Bell, druhý soukromý Black Hawk, který hasiči ve spolupráci s ministerstvem životního prostředí na sezónu najali od soukromníka.

Bulharsko sužují lesní požáry už od 13. července. Nejhorší situace je aktuálně v oblasti Harmanli a Otets Paisievo a taky na východě země kolem vesnic Voden a Gorska Polyana v provincii Yambol u hranic s Tureckem. Právě tam oheň zasáhl území o velikosti víc než sedm tisíc hektarů. Uvádí to evropský informační systém k lesním požárům. Fronta požáru je tam dlouhá téměř čtyři kilometry.

Se stovkou požárů v Bulharsku aktuálně zápasí zhruba tisícovka hasičů, nasazeno je 332 hasičských vozidel. Kromě dvou helikoptér z Česka přiletí i dvě hasicí letadla ze Španělska.

22.07.2024

Bulharští občané vzkazují díky do ČR, vrtulníky v zemi zasahují už pět dní
Nasazení českých vrtulníků při přírodních požárech v Bulharsku pokračuje. Jak Black Hawk, tak policejní Bell 412 už každý v akci strávily více než 40 letových hodin a provedly okolo 350 shozů. Během dnešního dne zasahují mezi obcemi Strandhza a Kraynovo u bulharsko-tureckých hranic.

V tomto regionu pomáhaly vrtulníky hasit přírodní požáry také během uplynulého víkendu. Vrtulník Black Hawk navíc v sobotu zasahoval také v horském průsmyku Beklemeto. V neděli byl navíc v průběhu návratu na základnu odvolán do mimořádné akce k ohnisku požáru mezi vesnicemi Skutare a Rogosh. Na místě zásahu byla v době příletu jen jedna jednotka místních hasičů a zásah vrtulníku tak výrazně pomohl situaci zvládnout.

Během nedělního večera navštívil na základně v Plovdivu členy odřadu také velvyslanec České republiky v Bulharsku, Miroslav Toman, aby hasičům a pilotům vyjádřil dík za jejich nasazení při boji s místními přírodními požáry. A za pomoc České republice poděkovali prostřednictvím bulharských médií také obyvatelé vesnice Skutare.

21.07.2024

Při dnešním návratu na základnu byl jeden z vrtulníků odvolán do mimořádné akce a provedl tak několik shozů v oblasti vesnice Skutare. Na místě zásahu byla v době příletu pouze jedna jednotka místních hasičů a na jejich žádost vrtulník v místě provedl 20 shozů bambivaku a výraznou měrou se podílel na lokalizaci tohoto požáru.

V Plovdivu jsou také španělská letadla Canadair.

20.07.2024

České vrtulníky pomohly zmírnit plameny na východě Bulharska, dnes míří do hor a chystají i flexi tanky. Bell i Black Hawk s bambivaky zamířily do průsmyku Beklemeto, který leží ve středu země ve výšce okolo 1 500 m. n. m. Je součástí balkánského národního parku a jsou tam omezené zdroje hašení. Na místo proto vyrazil i pozemní podpůrný tým s bambivaky. Jestli je bude možné použít, není jasné. Doprava vody na místo je komplikovaná.

V oblasti severně od města Plovdiv vrtulník Black Hawk už zasahoval. Ve čtvrtek na něj shodil svých 3 500 litrů vody hned třikrát.

Podle předpovědi by dnes mělo být 32 stupňů a foukat by měl vítr o rychlosti 16 km/h.

Situace v okolí tureckých hranic, kde byly oba vrtulníky nasazené včera, se i díky jejich zásahu povedlo dostatečně zlepšit, a proto se dnes rozhodlo o jejich nasazení jinde. Vrtulníky včera měly za úkol chránit zejména okolí vesnice Strandzha, kde vrtulník BlackHawk během dne provedl celkem 60 shozů. Policejní vrtulník Bell po prvním cyklu hašení odveleli do asi 60 km vzdálené oblasti v okolí Golyam Manastir, kde pracoval až do ukončení zásahu. Během dne provedl Bell 412 celkem 52 shozů.

19.07.2024

Vrtulníky se v Bulharsku přesunuly do nové lokace, před požárem chrání obydlenou oblast
V průběhu dnešních ranních hodin se oba vrtulníky, které ČR vyslala do Bulharska pro boj s lesními požáry, přesunuly k obci Bezmer asi 160 km východně od letiště Plovdiv. Jejich dnešním úkolem je před posupujícím požárem chránit obydlenou oblast, zejména vesnici Strandhza, která leží blízko hranic s Tureckem.

Hasební vodu oba vrtulníky mohou zatím čerpat z pozemních zdrojů, pozemní tým s flexitanky nicméně zůstává v pohotovosti. Večer by se opět měly oba vrtulníky vrátit na základnu do Plovdivu, kde budou posádky informovány o místě dalšího nasazení. Bulharsko se totiž následkem suchého a horského počasí v současnosti potýká hned s několika nebezpečnými ohnisky přírodních požárů a situace na místě se neustále dramaticky mění.

V průběhu včerejšího dne oba vrtulníky bojovaly s požárem u obce Otets Paisievo o rozsahu cca 2600 ha, přičemž vrtulník Policie ČR Bell 412 provedl 3 cykly hašení a celkem 56 shozů. Vrtulník BlackHawk provedl 2 cykly hašení a 41 shozů, a také jeden průzkumný let se třemi dalšími shozy do nepřístupného průsmyku Beklemeto ve výšce 1525 m n. m., kde se uvažovalo o nasazení pozemního týmu s mobilními velkokapacitními nádržemi.

18.07.2024

Vrtulníky jsou už v akci, bojují s požárem u bulharské obce Otets Paisievo. Oba vrtulníky, které ČR vyslala do Bulharska pro boj s lesními požáry, jsou zatím nasazené asi 40 km severně od letiště Plovdiv. Na palubě obou strojů jsou bulharští koordinátoři a spolupracují s vrtulníky bulharské armády. Vodu vrtulníky prozatím nabírají z přírodních zdrojů, tedy z vytipované přehrady, v záloze je také možnost bambi vaky plnit z velkokapacitních nádrží.

Vrtulníky mají za sebou první den nasazení v Bulharsku. Zvládli celkem 100 shozů. Plocha zasažená požárem je cca 2600 ha. Pozemní tým s flexi tanky prozkoumával novou lokaci pro možné nasazení v horském průsmyku Beklemeto ve výšce 1520 m n. m.

17.07.2024

Z pražské Ruzyně v sedm hodin ráno odstartoval na cestu policejní vrtulník Bell 412 s bambi vakem 900 litrů Letecké služby Policie ČR s jedním leteckým záchranářem na palubě.

Z letiště Hořín krátce po deváté ráno vzlétl také vrtulník BlackHawk s bambi vakem o objemu 3450 litrů soukromého dodavatele, který v ČR zajišťuje letecké hašení v rizikové sezóně a který kromě grantu rescEU-transition spolufinancuje i Ministerstvo životního prostředí ČR a Ministerstvo vnitra ČR. Na jeho palubě byl kromě posádky také jeden letecký záchranář a velitel zásahu.

Cílové destinace by oba vrtulníky měly dosáhnout dnes v podvečer, stejně jako podpůrný tým, který Záchranný útvar HZS ČR již včera po 14 hodině vyslal pozemní cestou. Ve výbavě jsou mimo jiné dva velkokapacitní nádrže Fireflex o objemu 54 tis. a 36 tis. litrů. Ty mohou sloužit jak k plnění bambi vaků, tak jako retenční nádrže a zásobníky hasiva na špatně dostupných místech.

Přečtěte siHasiči absolvovali první letošní výcviky s vrtulníkem Sikorsky EH-60A BlackHawk

Dále s podpůrným týmem odcestovali i dva pražští letečtí záchranáři na střídání. Bulharsko včera v rámci Mechanismu civilní ochrany Unie požádalo o pomoc v souvislosti s rozsáhlým lesním požárem ve složitém terénu v Starozagorské oblasti. Situaci na místě komplikují vysoké teploty a také velice silný vítr. Česká republika vysílá do oblasti na pomoc dva vrtulníky určené pro hašení požárů v přírodním prostředí a pozemní podporu.

Vrtulník BlackHawk s bambi vakem o objemu 3450 litrů soukromého dodavatele, který v ČR zajišťuje letecké hašení v rizikové sezóně a který kromě grantu rescEU-transition spolufinancuje i Ministerstvo životního prostředí ČR a Ministerstvo vnitra ČR, bude mít na palubě jednoho leteckého záchranáře a velitele zásahu z HZS hl. m. Prahy. Odstartovat by měl v průběhu zítřejších ranních hodin z Letiště Hořín.

plk. Bc. Martin Kavka
tiskový mluvčí
MV-generální ředitelství HZS ČR
Sdílet