Středa 24. července 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Uplynuly přesně dva roky od požáru v Národním parku České Švýcarsko, vznikla škoda za 270 milionů korun

Uplynuly přesně dva roky od nejrozsáhlejšího lesního požáru v historii Česka. V sobotu 23. července vypukl v Národním parku České Švýcarsko nedaleko Hřenska lesní požár, který postupně zasáhl více než 1600 ha plochy parku.

Na likvidaci živlu se podílelo přes šest tisíc hasičů ze všech krajů republiky. Na pomoc byli povoláni také vojáci, záchranáři a policisté. Pomoc by se neobešla ani bez samosprávy a dobrovolníků. Na boj s plameny bylo povoláno devět vrtulníků a pět letadel. Zapojeno bylo celkem 400 kusů požární techniky.

Přečtěte siPožár v národním parku České Švýcarsko byl zlikvidován, profesionální hasiči s koncem prázdnin přestali poskytovat technologickou pomoc

Zásah hasičům komplikovalo dlouhotrvající sucho, vysoké teploty, ale i silný vítr a nepřístupný terén. Evakuováno bylo víc než pět stovek osob hlavně z centrální části parku, oheň zničil tři domy.

Hasiči s ohněm bojovali tři týdny. V pátek 12. srpna byla předáním celého území parku ohlášena likvidace požáru, o den později se do svých domovů mohli vrátit také evakuovaní lidé.

Požár způsobil škodu kolem 270 milionů korun.

Bc. Lucie Pipiš
tisková mluvčí
MV-generální ředitelství HZS ČR
Sdílet