Sobota 27. července 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Pro psychologickou intervenci u dětí mají hasiči nový prostředek – Huggy Puppy

Hasičský záchranný sbor Jihočeského kraje zařazuje do své psychosociální pomoci novou metodu zaměřenou na malé děti – Huggy Puppy.

Metoda je určená pro děti ve věku přibližně od 2 do 7 let, tedy pro děti, které si umí vytvořit vztah k plyšové hračce. Cílem je ulevit dětem od stresu a traumat, které vyvolávají následné úzkosti, strachy, lekavost, noční můry, související tělesné obtíže apod. Jedná o jednoduchou hravou techniku, jež navíc může dětem pomoci cítit se silnější a v bezpečí.

Huggy Puppy metoda je založená na vytvoření vztahu mezi dítětem a plyšovou hračkou. V průběhu intervence dítě dostane opičku, se kterou je spojený krátký příběh. Ten má dítě vtáhnout do děje a zapojit ho do ukázky, jak hračku objímat a jak má být opačně samotné dítě objímáno. Dítě si s opičkou vytvoří důvěrný vztah založený na co nejcitlivější péči dítěte o plyšáka. Hračka zrcadlově dítěti dává pocit jistoty a bezpečí a pomáhá mu tak lépe zvládnout stres a prožité trauma.

Plyšové hračky Hasičskému záchrannému sboru Jihočeského kraje věnovala firma Andrew Solar Energy, s. r. o. Ředitel společnosti Petr Ondřej předal do rukou ředitele jihočeského profesionálního sboru Martina Svitáka a psychologa Tomáše Adámka 100 kusů krásných opiček.

A jak psycholog Tomáš Adámek uvádí: „Věřím, že skvělé hodnocení a výsledky metody Huggy Puppy, které provedlo Adlerovo centrum pro výzkum dětského vývoje a psychopatologie, se prokáží v praxi. Že v rámci našich intervenci budeme i díky těmto plyšovým opičkám umět ulevit dětem, které se dostaly do stresových situací“.

HZS Jihočeského kraje
Sdílet