Sobota 27. července 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Technická závada na systému fotovoltaiky způsobila výbuch domu v Provodově-Šonově

V úterý 25. června 2024 došlo v technické místnosti rodinného domu k výbuchu, který způsobil rozsáhlé poškození celého objektu. Naštěstí se v době události nikdo v domě nenacházel, a tak se incident obešel bez zranění.

Předběžná výše škody byla odhadnuta na 7 milionů korun. Příčina výbuchu je momentálně v šetření, ale první indicie naznačují, že by mohlo jít o technickou závadu na systému fotovoltaické elektrárny.

Naši vyšetřovatelé se přiklánějí k verzi, že příčinou výbuchu mohl být zkrat, následné hoření a exploze lithium-železo-fosfátových (LiFePO4) článků v bateriovém úložišti. Systém fotovoltaické elektrárny byl zakoupen po částech a smontován samotným majitelem domu. Byl plně funkční od září 2023.

Na základě informací ze dne 26. července 2024 byl specialisty potvrzen původní předpoklad vyšetřovatelů i odborníků z webu POŽÁRY.cz:

V zasaženém objektu došlo vlivem blíže neobjasněné provozně-technické závady k poškození článků v bateriovém úložišti fotovoltaického systému. Z poškozených článků se do interiéru objektu uvolňovaly hořlavé plyny vzniklé rozkladem elektrolytu (vodík, methan, etylen aj.).

Tyto plyny spolu se vzduchem vytvořily uvnitř objektu výbušnou směs, která byla následně iniciována plamenným hořením uvnitř technické místnosti. Došlo k deflagraci vzniklé plynno-vzduchové směsi s tlakovým účinkem, který způsobil destrukci objektu.

V tomto případě vyloučili vyšetřovatelé veškeré jiné možné varianty výbuchu.

Vzhledem ke statickému narušení objektu bylo podrobné ohledání interiéru objektu provedeno za pomocí bezpilotního prostředku dokumentační skupiny MV-GŘ HZS ČR.

Dům je po výbuchu v tak špatném stavu, že vyšetřovatelům nebyl povolen přístup do vnitřních prostor ani do okolí budovy, což značně komplikuje vyšetřování. Na fotografii je patrné bateriové úložiště obsahující 2 × 16 článků, z nichž minimálně tři byly poškozeny explozí.

Incident v Šonově u Nového Města nad Metují upozorňuje na rizika spojená s instalací a provozem fotovoltaických systémů, zejména pokud nejsou montovány profesionálně.

IOOB a HZS HKK
Sdílet