Sobota 27. července 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Chování řidičů v kolonách může zachránit životy, v létě je problém i horko

K dopravním nehodám hasiči vyjíždějí v posledních letech častěji než k požárům. Za rok 2023 evidují celkem 24 050 takových zásahů, což je o 11 procent více než v předchozím roce. V souvislosti s dopravními nehodami zasahující jednotky hasičů zachránily nebo evakuovaly 23 042 osob. Často přitom jde doslova o minuty, kdy je třeba zraněné vyprostit z poničených vozů.

Hasiči se spolu s ostatními složkami IZS musejí na místo dostat včas a k tomu potřebují pomoc řidičů. Už ve chvíli, kdy do kolony přijíždíme, vytváříme proto takzvanou záchrannou uličku, tedy pruh široký minimálně 3 metry, podle následujících pravidel:

  • na silnici o dvou jízdních pruzích mezi sebou vozidla vytvoří jeden průjezdný jízdní pruh
  • na silnici o třech a více jízdních pruzích mezi sebou vozidla vytvoří průjezdný jízdní pruh tak, že ti, co jedou vlevo, se řadí co nejblíže k levé krajnici, a vozidla v pravých pruzích a ve středním pruhu musí zajet co nejblíže k pravému okraji vozovky. Řidiči jedoucí v krajních jízdních pruzích mohou při vytváření záchranné uličky vjet na krajnici nebo na střední dělící pás.

Jako mnemotechnickou pomůcku můžete použít postavení prstů na pravé ruce. Palec symbolizuje vozidla v levém jízdním pruhu, mezera mezi palcem a ukazováčkem záchrannou uličku, a ostatní prsty zbytek jízdních pruhů.

Pokud dojíždíte kolonu nebo v koloně stojíte jako poslední, nechte zapnutá výstražná světla. Jestliže na dálnici nebo rychlostní silnici zastavujete přímo v místě nehody, je lepší kvůli vlastní bezpečnosti vozidlo urychleně opustit a počkat za svodidly. Při vystupování z vozu dávejte vždy pozor na to, co se děje za vámi. Před otevřením dveří kontrolujte situaci ve zpětném zrcátku a oblečte si reflexní vestu, kterou byste měli v autě mít vždy při ruce. Je doporučeno s sebou vozit tolik záchranných vest, kolik v autě cestuje pasažérů.

V případě, že chcete dopravní nehodu ohlásit a nejste si jistí polohou, můžete použít tlačítko eCall (Emergency Call), které se nachází ve všech novějších vozech. Zavoláte tak na linku 112 a zařízení navíc operátorovi automaticky předá informaci o tom, kde se nacházíte.

V koloně můžeme nečekaně uvíznout kdykoli a je proto lepší s takovou možností počítat a připravit se na ni, obzvláště s ohledem na letní horka a pokud cestujete s malými dětmi, pro které mohou být vysoké teploty velice nebezpečné. S sebou byste vždy měli vozit dostatečné množství tekutin pro všechny pasažéry, pokud jedete na delší cesty, sbalte i jídlo. Myslete také na to, abyste měli dostatek paliva a nikdy nejeli jen s rezervou, při popojíždění v kolonách by vám nemuselo vystačit k dojezdu. Pokud vypínáte motor nebo nemáte klimatizaci, otevřete všechna okna a nechte auto důkladně větrat.

MgA. Klára Ochmanová
tisková mluvčí
MV-generální ředitelství HZS ČR
Sdílet