Sobota 28. září 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Ničivé požáry v Severní Makedonii pomáhá likvidovat český vrtulník, na palubě má tři hasiče

Severní Makedonie v rámci Mechanismu civilní ochrany Unie požádala o pomoc poté, co se kvůli extrémním teplotám, a hlavně silnému větru tamní rozsáhlé lesní požáry vymkly kontrole.

Kvůli plamenům tam už museli evakuovat několik vesnic a kromě zničených domů evidují i minimálně jednu oběť. Česká republika vyšle do oblasti vrtulník pro hašení požárů v přírodním prostředí s leteckými záchranáři.

Vrtulník Black Hawk s bambi vakem o objemu 3450 litrů soukromého dodavatele, který v ČR zajišťuje letecké hašení v rizikové sezóně a který kromě grantu rescEU-transition spolufinancuje i Ministerstvo životního prostředí ČR a Ministerstvo vnitra ČR, odletí dnes ve 12 hodin z letiště Přerov v Olomouckém kraji.

Na palubě bude mít kromě posádky také dva letecké záchranáře HZS hl. m. Prahy a velitele zásahu z HZS Moravskoslezského kraje. Modul leteckého hašení míří na letiště v makedonském hlavním městě Skopje, kde by měl mít během mise základnu.

01.08.2024 —-

Vrtulník je na místě. Na letiště ve Skopje dosedl tým s vrtulníkem před 14. hodinou. První nasazení k hašení se očekává v 16:00 hodin.


Po důkladné technické prohlídce vrtulník před 18. hodinou odletěl směr Makedonie. S nočním mezipřistáním se očekává přílet do Skopje ve čtvrtek v odpoledních hodinách.

Sdílet