Sobota 28. září 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Absolutním vítězem Firefighter Combat Challenge Czech – Jihlava 2024 je Slovinec Patrik Štefelin

Na 120 závodníků se postavilo v pátek 12. července na start tratě mezinárodního závodu Firefighter Combat Challenge Czech – Jihlava 2024. Náročná a dynamická trať prověřila fyzickou i psychickou odolnost všech účastníků, kteří se museli vyrovnat s náročnými teplotními podmínkami. Závod, který se odehrával v srdci Vysočiny na jihlavském Masarykově náměstí, měl být už podle jmen na seznamu přihlášených účastníků napínavý, a to se také ve skutečnosti splnilo. Na start se postavila nejen česká špička z řad profesionálních a dobrovolných hasičů, ale přijeli také reprezentanti z Maďarska, Slovinska, Rakouska, Slovenska, Polska, Německa nebo z dalekého Kuvajtu a Spojených arabských emirátů (Dubaj).

Startovní listina FCC-Czech Jihlava 2024 čítala celkem 106 mužů a 13 žen. Časový limit na splnění všech disciplín byl pro muže 4 minuty, pro ženy 6 minut. Těm nejlepším závodníkům však stačilo méně než 1,5 minuty, když protínali cíl.

Absolutním vítězem bez ohledu na věkové kategorie se stal Slovinec Patrik Štefelin (PGD Radovljica), který proběhl tratí v čase 86,82 s. Spolu s ním závodil v posledním rozběhu nejlepší z českých reprezentantů Michal Brousil (HZS ÚO Písek), který bral v celkovém pořadí druhé místo za čas 88,63 s. Trojici doplnil na stupních vítězů Rakušan Martin Remplbauer (Firefighter Austria Hagenberg), jemuž se započítal konečný čas 89,12 s.

Náročný závod to byl nejen pro mužské závodníky, všechny disciplíny absolvovaly za stejných podmínek také ženy. V časovém limitu dokončilo trať celkem 6 závodnic, z nich nejrychlejší byla Beata Świderska (KW PSP Wrocław) v čase 163,07 s. Další skvělý čas si pak zapsala Bianca Schöffegger (FCC Team Austria), která protnula cíl za 177,46 s a brala v ženské kategorii stříbro. Třetí místo patřilo české reprezentantce Elišce Vrbové (SDH Cítoliby) za čas 182,69 s.

Po pátečním individuálním závodu byla sobota 13. 7. věnována soubojům v tandemech a ve štafetách. Vůbec nejrychlejším tandemem byla v letošním klání česko-slovenská dvojice DEVA CzechoSlovakia (Pipiš a Bali-Hudák) s časem 80,22 s. Ve smíšených tandemech pak zvítězila dvojice Tandem Mix (Świederska a Štefelin) s výsledkem 94,54 s.

Velmi napínavý byl celý závod štafet, ve kterém se postupně účastníci probojovávali vyřazovacím pavoukem až do samotného finále. V něm se nejlépe vedlo štafetě DEVA TEAM, která porazila FCC Team Austria. V malém finále pak proti sobě stály týmy CZECH & SLOVAK FIRE TEAM a Perníci z Mechu, z nichž byla úspěšnější česko-slovenská štafeta.

Kompletní výsledky s ohledem na věkové kategorie jsou zveřejněny na webu.

Co všechno museli závodníci a závodnice absolvovat? Celý závod odstartoval výstupem do 3. NP lešeňové věže, kam museli soutěžící vynést hadici sbalenou do harmoniky o hmotnosti téměř 20 kg. Závodníci stojící na horní podestě věže pak vytahovali hadice sbalené do kotouče o hmotnosti cca 20 kg, které byly zavěšeny na laně až těsně nad zemí. Po umístění hadic do boxu museli hasiči seběhnout z věže aniž by minuli jeden schod. Následovala disciplína Kaiser Box, ve kterém přemisťují závodníci pomocí úderů kladivem 75kg závaží na konec dráhy. V další části dráhy probíhali hasiči slalomem a roztahovali zavodněné hadicové vedení. Pomocí proudnice pak bylo nutné sestřelit terč a následovala nejnáročnější část závodu – transport 80kg figuríny do cíle po dráze dlouhé asi 40 m.

Akci FCC-Czech Jihlava 2024 pořádal spolek AVIKA z.s. za podpory České hasičské sportovní federace z.s. a dalších mnoha partnerů mezi které patřily zejména město Jihlava a kraj Vysočina nebo Kobit THZ.

Viliam Klein
Sdílet