Sobota 28. září 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Obec Strašice pořídila hasičům terénní čtyřkolku Can-Am Traxter s hasicím modulem

Čtyřkolka UTV Can-Am Traxter HD10 XU T MY23 s hasicím modulem je víceúčelové zařízení, které umožní rychle a efektivně zasahovat v místech, kam se nedostane běžná hasičská technika. Projekt plně financovala obec Strašice.

Díky své průjezdnosti 
a odolnosti dokáže hasičská čtyřkolka proniknout do těžko dostupných oblastí, jako jsou například lesy, louky, kopce, nebo úzké uličky a ostatní těžce přístupné oblasti.

Využití hasičské čtyřkolky

Čtyřkolka bude sloužit při řešení mimořádných událostí v těžko přístupném terénu, např. při lesních požárech, požárech v těžce přístupném terénu či při záchraně a evakuaci osob, pátracích akcích nebo při povodních.

Využití najde i pro transport vybavení u událostí na velké ploše, případně jako průzkumné vozidlo pro velitele zásahu.

Čtyřkolku je možné naložit na přepravní vlek a za pomoci DA MB Sprinter 4×4 ji dopravit dle potřeby
i na vzdálenější místa od dislokace jednotky, tedy například odřady a vzdálená místa zásahů.

Specifikace čtyřkolky

Stroj je osazen dvouválcovým čtyřdobým zážehovým motorem Rotax HD10 o objemu 973 cm3 a výkonu 61 kW. Poháněna mohou být všechna kola, zadní náprava je vybavena diferenciálem s uzávěrkou, přední diferenciál je samosvorný.

Převodovka je automatická typu CVT s možností volby redukce – tedy pomalého terénního režimu.

Přední i zadní nápravy disponují kotoučovými brzdami. Ráfky kol s oddělitelný vnějším prstencem drží pneumatiku pevně na ráfku, což výrazně snižuje riziko jejího sesmeknutí při jízdě s nízkým tlakem vzduchu, při bočním smyku nebo prudkém zatáčení.

Čtyřkolka má ochranný homologovaný rám pro tříčlennou osádku s pevnou střechou, na které je umístěno výstražné zařízení modročervené barvy, přídavné osvětlení a osvětlení místa události za pomoci LED reflektorů.

Stroj je dlouhý 3 050 mm, široký 1 595 mm a vysoký 1 957 mm. 
Rozvor náprav je 2 115 mm, světlá výška 280 mm. V přední části vozidla je zabudovaný elektrický lanový naviják s tažnou silou 20 kN, je vybavený rolnami a textilním lanem s hákem.

Čtyřkolka je vybavena tažným zařízením – maximální přívěs 1134 kg. Na ložné ploše o rozměrech 1 230 × 920 × 300 mm je možno převážet například variabilní hasicí modul i transportní nosítka nebo jiný materiál, nosnost je 454 kg.

Hasicí modul

Čtyřkolka je vybavena ženijním nářadím, motorovou pilou a hasícím modulem, který umožňuje jak klasické nízkotlaké D25 hašení, tak hašení vysokotlaké a jeho nádrž pojme 320 l vody.

Vysokotlaká hasicí souprava Vallfirest je určena především k hašení požárů. Velmi nízké těžiště modulu zaručuje vyšší stabilitu čtyřkolky v terénu. Nádrž je vyrobena z lehkého polyetylenu, uvnitř doplněná o vlnolam, v horní části je přepad s plnícím hrdlem a ve spodní části je vypouštěcí otvor se zátkou.

Tato souprava je vybavena výkonným motorem Briggs&Stratton OHV a čerpadlem Centrifugal VFT_1SP4.


Maximální tlak čerpadla je 6,9 baů, maximální průtok je 36 l/min. Souprava má dva hasicí okruhy – vysokotlaký a nízkotlaký D25. Hasící souprava je vybavena podtlakovým sáním, dokážete s ní tak v případě potřeby nasát z vodního zdroje v terénu, sací hadice je o délce 5 metrů.

Nádrž je osazena hadicovým navijákem s vysokotlakou 50metrovou stálotvarou hadicí, součástí je vysokotlaká proudnice možností nastavení přímého a sprchového proudu.

Nízkotlaké hašení D25 obsahuje čtyři hadice D25 a kombinovanou D proudnici Tipsa Viper SG 540. K hašení za pomoci tohoto modulu je dále možno využít kompaktní přenosné pěnotvorné zařízení TFT PRO/PAK na těžkou a střední pěnu. Kapacita je 10 l pěnidla.

Transport zraněných osob

Na ložné ploše terénní čtyřkolky lze transportovat jednu osobu na košových nosítkách SPENCER, doplněných o zdravotnický batoh a další zdravotnické vybavení dle potřeby. Nosítka jsou v případě potřeby transportu osoby zabudované k ložné ploše čtyřkolky.

Transportní přívěs pro čtyřkolku

Čtyřkolku lze přepravit jednonápravovým přívěsem Vezeko HUSKY na delší vzdálenosti. Vlek je široký 2490 mm, dlouhý 5100 mm a vysoký 810 mm. Vozík je vybaven hydraulickým sklápěním, což umožňuje snadné najetí přepravované techniky.

Po zajištění nákladu se ložná plocha zvedne ruční hydraulickou pumpou. Maximální hmotnost nákladu je 1500 kg. Zásuvka na vozidlo – 13 pin 12 V.

Sdílet