Sobota 28. září 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Pardubický hasič David Hynek spolupracuje s polskými hasičskými psovody, může tak cvičit na nových místech

Už několik let s polskými hasiči – psovody spolupracuje hasič z Pardubického kraje při výcviku záchranářských psů. Je to pro obě strany velmi přínosné.

Můžeme cvičit na nových místech a s novými lidmi, aby se pro psa výcvik nestal stereotypem, říká David Hynek.

O prázdninách dostal psovod pozvání na společný výcvik na opravdu propracovaný trenažér ve městě Gdańsk, který je umístěný přímo na hasičské stanici. Na této stanici je umístěná jednotka se specializací SGPR, což by se dalo zjednodušeně přeložit jako vyhledávací a záchranná jednotka.

Nedílnou součástí této jednotky jsou i psi, kteří zde mají hezké zázemí. Trenažér si navrhli sami psovodi z řad instruktorů. Jedná se o modulový trenažér, který se lze z části upravovat dle potřeb výcviku psů. Poslední větší úpravy trenažér prodělal, když se polští psovodi vrátili po zemětřesení z Turecka.

„Na několika místech si nasimulovali situace, se kterými se v Turecku setkali a psi s tím měli problém. Trenažér ale neslouží jen psům, mohou zde cvičit i hasiči. Různé situace, průrazy, pažení, práce ve výškách,“ vyjmenovává David Hynek.

Společného cvičení se zúčastnili psovodi z HZS Pardubického kraje, OSP a PSP Walbrzych, OSP a PSP Gdańsk. Práce byla vedena zkušenými instruktory.

„Pro mě s Darrenem a Britem byl výcvik velmi přínosný, ale i náročný. Mohli jsme si vyzkoušet situace, které se nám v České republice nedaří zajistit pro náš výcvik. Ale psi si se všemi nástrahami instruktorů zdárně poradili. Další, co důkladně prověřilo psy, bylo počasí. Sluníčko vydatně hřálo a teplota na teploměru ukazovala 37°C. Dost mi to připomínalo podmínky z Bejrútu, kde jsme s USAR týmem před čtyřmi lety pomáhali,“ dodává David Hynek.

HZS Pardubického kraje
Sdílet