Sobota 28. září 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Vrtulník pro letecké hašení s českými hasiči se vrátil z nasazení v Severní Makedonii

V pondělí odpoledne přistál vrtulník Black Hawk na letišti v Přerově, kde vysadil velitele odřadu z HZS Moravskoslezského kraje, dotankoval a odletěl do domovského letiště u Mělníku. Posádku a dva letecké záchranáře z HZS hl. m. Prahy tam osobně přivítal náměstek generálního ředitele HZS ČR, genmjr. Petr Ošlejšek.

Severní Makedonie v rámci Mechanismu civilní ochrany Unie požádala o pomoc poté, co se kvůli extrémním teplotám a hlavně silnému větru tamní rozsáhlé lesní požáry vymkly kontrole. Kvůli plamenům tam už museli evakuovat několik vesnic, a kromě zničených domů evidují i minimálně jednu oběť. Česká republika vyslala do oblasti vrtulník pro hašení požárů v přírodním prostředí s leteckými záchranáři.

Ve středu 31. července 2024 vyrazil na pomoc s požáry vrtulník Black Hawk s bambi vakem o objemu 3450 litrů soukromého dodavatele, který v ČR zajišťuje letecké hašení v rizikové sezóně a který kromě grantu rescEU-transition spolufinancuje i Ministerstvo životního prostředí ČR a Ministerstvo vnitra ČR. Na palubě kromě posádky byli také dva letečtí záchranáři HZS hl. m. Prahy a velitel zásahu z HZS Moravskoslezského kraje. Modul leteckého hašení zamířil na letiště v makedonském hlavním městě Skopje, kde měl během mise základnu.

Vrtulník byl nasazen převážně poblíž vesnice Probištip, vzdálené 50 km východně od letiště v makedonském hlavním městě Skopje. Vyslán byl také do okolí vesnic Barbarevo a Dolno Gjugjanci. Denně vrtulník shodil v průměru 30 shozů a každý den odlétal kolem 6 letových hodin.

Přečtěte siNičivé požáry v Severní Makedonii pomáhá likvidovat český vrtulník, na palubě má tři hasiče
Sdílet