Sobota 28. září 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Teleskopické nakladače Liebherr se zabydlují u rakouských hasičů. Přibývající zásahy při katastrofách vyžadují speciální vybavení

V roce 2019 vypracovaly hasičské sbory v rakouském Štýrsku nový koncept s cílem vyvinout nové strojní vybavení pro stále častější zásahy při katastrofách. Z důvodu velkého množství zásahů hasičů při sněhových kalamitách, živelních pohromách, bouřkách a záplavách naplánoval svaz hasičských sborů speciální rozpočet ve výši 10 milionů EUR, který schválila zemská vláda. Ve výběrovém řízení na dodávku 17 konstrukčně shodných teleskopických nakladačů zvítězil model Liebherr T33–10.

Teleskopické nakladače: Univerzálně využitelné stroje pro nasazení při katastrofách

Vzhledem ke konfiguraci považovali hasiči za důležitou především nosnost kombinovanou s vysokou výškou zdvihu a snadnou ovladatelnost, protože stroj obsluhují různí pracovníci.

Při katastrofách hraje nejdůležitější roli čas a v kabině nesedí vždycky jenom profesionální obsluha stroje. Teleskopické nakladače splnily na výbornou také ostatní posuzované požadavky, jako například v oblastech techniky řízení, funkčnosti a přídavných řídicích okruhů.

Podle vysvětlení technického oddělení LFV Steiermark se teleskopické nakladače nepoužívají pouze při zvládání živelních pohrom, ale také při celé řadě dalších zásahů, jako například zachraňování zvířat, vyprošťování vozidel nebo také jako podpora při zdolávání požárů. To dokládá, že teleskopické nakladače se svým vybavením mohou významně přispět ke zvládání nejrůznějších náročných zásahů.

Zvláštní výhodou je, že stroje mají stejnou konstrukci, to znamená, že si mohou navzájem vyměňovat pracovní nářadí, které je tak kompatibilní s každým strojem. Tím se významně zvyšuje flexibilita.

Nové oblasti využití osvědčených strojů

Také pro společnost Liebherr to byla nová zkušenost, protože dříve jsme ještě nikdy nedodávali stroje s hasičskou výbavou se zvláštním příslušenstvím, jako jsou sirény nebo modré majáky. Pracovní nářadí bylo naskládáno do sebe tak, aby je jeden přívěs mohl přepravovat v co největším množství,

vysvětluje Hansjörg Nocker z výrobního závodu Liebherr Werk Telfs.

Koncepce zásahů při katastrofách zohledňovala také logistické aspekty. Tažná a přípojná vozidla pro přepravu strojů na místo zásahu byla navržena s optimalizovaným prostorem a hmotností.

Při posledním zásahu při živelní pohromě ve Štýrsku bylo plošně nasazeno 15 teleskopických nakladačů po dobu několika dní. Při jednom ze zásahů teleskopické nakladače během krátké doby naplnily 20 000 pytlů pískem, naložily je na palety a dopravily na místo uložení.

Přečtěte siHZS Moravskoslezského kraje získal od Správy státních hmotných rezerv do užívání sestavu protipovodňové bariéry od firmy KOBIT - THZ

Po úvodním zaškolení při předávání strojů organizovaném společností Liebherr uspořádala Zemská hasičská škola pilotní kurz obsluhy teleskopických nakladačů, aby bylo možné proškolit co největší počet hasičů. Snadné ovládání stroje je v této souvislosti zcela nezbytné, protože stroje bude obsluhovat velké množství různých hasičských dobrovolníků,

upřesňuje Franz Pabst, obchodní zástupce společnosti Liebherr ve Štýrsku.

Rychlá pomoc

Hasiči jsou také velmi spokojen se servisním týmem společnosti Liebherr, protože právě v katastrofických situacích je nezbytná krátká doba odezvy a rychlá oprava. Součástí hodnocení při výběrovém řízení byly také dodávky a dostupnost náhradních dílů a zajištění servisu 24/7, což se všechno následně osvědčilo v praxi.

Hasiči si vytvořili vlastní sklad nejdůležitějších náhradních dílů, který také umožňuje výměnu komponent mezi jednotlivými hasičskými sbory. Při intenzivní výměně nápadů také tým pracovníků Liebherr zjišťuje, jak je potřeba upravit stroje pro použití v mimořádných situacích, aby zásahy bylo možné provádět rychle a odborně.

Liebherr Österreich Vertriebs
www.liebherr.com
Sdílet